Liječnici odlučili: Ovo su bolnice koje imaju najbolje uvjete rada i kvalitetu upravljanja

Ana Kanazir
20. prosinca 2022.
Zdravlje
A- A+

Hrvatska liječnička komora je predstavila novi projekt naziva ‘Studija hrvatskog liječništva 2022.’ koji je zapravo veliko anketno istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 5.000 liječnika koji su odgovarali na pitanja i na kraju se odlučili za najbolje bolnice prema kvaliteti upravljanja i prema uvjetima rada u ovoj godini. Na prvom se mjestu tako prema kvaliteti upravljanja našla Specijalna bolnica za plućne bolesti Zagreb, dok je pobjednik u kategoriji uvjeta rada liječnika pobjedu odnijela Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma – Thalassotherapia Opatija.

Foto: Pixabay

Autori ovog istraživanja su dvojica znanstvenika, stručnjaka za anketna istraživanja, izv.prof.dr.sc. Šime Smolić i izv.prof.dr.sc. Ivan Čipin. Istraživanje je provedeno tijekom svibnja i lipnja ove godine, a doneseni rezultati su pokazali koje su najbolje zdravstvene ustanove, ali i koji su nedostaci na kojima je potrebno raditi.

lijecnik s maskom i kapom u krupnom planu pregledava pacijenta
Nedostatak liječnika: Iz KBC-a Rijeka u mirovinu ove godine otišlo čak 73 djelatnika, a u Istri odlazi 13 liječnika

Visoki odaziv liječnika na anketu

Na temelju odgovora na 18 pitanja o kvaliteti upravljanja i 8 pitanja o uvjetima rada, bolnice su rangirate od najbolje do najlošije. Zanimljivo je kako su rezultati pokazali da su po kvaliteti upravljanja na prvom mjestu manje i specijalizirane bolnice, a u prvih deset se nije pronašla ni jedna velika klinička bolnica ili klinički bolnički centar. Od ovih bolnica se tek na 12. mjestu nalazi KBC Rijeka iz kojeg je ove godine u mirovinu otišlo 73 djelatnika, o čemu smo pisali ovdje, dok se na zadnjem, 41. mjestu nalazi Opća bolnica Gospić. Što se tiče uvjeta rada, na prvom mjestu je spomenuta bolnica Thalassotherapia u Opatiji, dok je KBC Zagreb na 9. mjestu, a na kraju liste je Opća bolnica Bjelovar.

Kompletne liste možete vidjeti ispod:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

U anketi je sudjelovalo 38 posto liječnika, čime su izuzetno zadovoljni iz odbora Komore.

– Zadovoljni smo visokim odazivom bolničkih liječnika (38 %) na anketu. Ovo je prvi pokušaj rangiranja ustanova u hrvatskom zdravstvu prema kvaliteti upravljanja. Rang-lista temelji se na stavovima nositelja zdravstvene skrbi – liječnika. Planiramo ovo istraživanje provoditi kao longitudinalno te ga ponavljati svake druge godine, rekao je liječnik Ivan Raguž, voditelj ovog projekta i član Izvršnog odbora Komore.

Otkriveni su i nedostaci unutar ustanova

Osim što se otkrilo koja je ustanova završila na prvom mjestu, otkrili su se i neki nedostaci na kojima se sada može detaljno raditi kako bi se poboljšao rad sustava. U odgovorima se tako pokazuje kako su ključni problemi bolničkih liječnika premalo vremena za pacijenta i preveliko radno opterećenje, istovremeni rad na više radilišta, previše administrativnog posla, premalo vremena za edukaciju liječnika, kao i loše upravljanje.

– Rezultati ovog velikog anketnog istraživanja Hrvatske liječničke komore pokazuju da, općenito govoreći, bolnički liječnici nisu zadovoljni niti kvalitetom upravljanja niti uvjetima rada u svojim bolnicama. O situaciji s upravljanjem najbolje govori činjenica da su liječnici kvalitetu upravljanja u ustrojstvenoj jedinici prosječno ocijenili s 4,7 na ljestvici od 0 do 10, što je školskim rječnikom tek za ocjenu dovoljan – dva. Načinom komunikacije ravnatelja nezadovoljno je čak 44 % liječnika. Smatramo da postoji velik prostor za napredak i da su upravo kvaliteta upravljanja i uvjeti rada iznimno važni za odluku liječnika o odlasku iz hrvatskog javnog zdravstvenog sustava, istaknuo je doc.dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

Liječnička komora će u siječnju 2023. predstaviti i rezultate Studije koji se odnose na primarnu zdravstvenu zaštitu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap