Legionela: Bakterija koja se nalazi u vodi, a može biti izuzetno opasna

Ana Kanazir
18. lipnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Legionela je bakterija koja se nalazi u rijekama, jezerima, barama, u vlažnom tlu, ali i u uređajima za hlađenje, zagrijavanje, ovlaživanje zraka, kao i u tuševima. Češće se javlja ljeti, a kod nekih osoba će izazvati blage simptome, dok za neke, s već postojećim dijagnozama ili sa slabim imunitetom, može biti i smrtonosna. Ova bakterija je uzročnik i atipične upale pluće, a od bolesti koju uzrokuje, legionarske bolesti, češće obolijevaju starije osobe. Osoba se zarazi kada udahne zaraženi vodeni aerosol pa treba pripaziti na nekoliko stvari.

Tamna fotografija bolničke sobe

Bolničko liječenje Legionarske bolesti | Foto: Unsplash

Legionela je bakterija koja uzrokuje legionarsku bolest ili legionelozu, a koja se najčešće očituje kao atipična upala pluća. Osim toga, uzrokuje i bolest koja se zove pontijačna groznica, a koja nalikuje gripi. Dobra je vijest da postoje načini kako se može spriječiti nastanak i razvoj bakterija, a tretira se antibiotikom.

Gdje se nalazi legionela?

Bakterije su svugdje oko nas, a neke su opasnije, dok su druge manje opasne za zdravlje. Bakterija legionela se tako nalazi u vodama poput rijeka, jezera, bara ili blata, a može ući i u vodene sustave poput vodoopskrbnih sustava tople vode, ovlaživača zraka i uređaja za hlađenje ili zagrijavanje. Zanimljivo je i da se može razmnožiti zbog oštećenja vodovodnih cijevi ili zbog neispravnih spojeva potrošne vode.

Postoje i uvjeti u kojima će se ova bakterija lakše razmnožavati i rasti, a to su na primjer voda koja dugo stoji u sustavu, neadekvatna temperatura tople ili hladne vode, nedovoljna količina dezinfekcijskog sredstva u vodi ili poplavljivanje vodovodnih cijevi. Treba naglasiti kako se ova bakterija razmnožava na temperaturama od 20 do 50 stupnjeva, a rastu im pogoduje i postojanje hrđe, kamenca ili drugi mikroorganizmi.

Kako se može zaraziti legionelom?

Ovom bakterijom se čovjek može zaraziti samim udisanjem zaraženog vodenog aerosola, odnosno sitnih kapljica u zraku. Ipak, legionela se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, dok kućni klimatizacijski sustavi nisu opasni. S druge strane, posebno su opasne bolnice, hoteli, veći uredski prostori, ledomati ili pak bazeni sa strujanjem vode.

Legionela može uzrokovati dvije bolesti. To su legionarska bolest ili legioneloza i pontijačna groznica. Iako ih uzrokuje ista bakterija, imaju različite simptome i nisu jednako opasne za čovjeka.

Legionarska bolest i pontijačna groznica

Neće svi koji su udahnuli legionelu dobiti legionarsku bolest. Naime, većina osoba je otporna na legionele, pa će na 100 osoba izloženih bakterijama oboljeti niti manje od njih pet, navodi Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. U većem riziku od dobivanje ove bolesti su osobe koje puše puno cigareta, ali i osobe starije od 50 godina. Uz to, bolest će prije dobiti oni koji imaju kroničnu bolest pluća, transplantirani organ ili oslabljeni imunološki sustav i koji imaju bolesti poput dijabetesa, raka ili HIV-a.

Legionarska bolest je zapravo vrsta upale pluća koja uključuje simptome poput visoke temperature, kašlja, proljeva i zbunjenosti, kratkoće daha, mučnine, bolova u mišićima, glavobolje i iskašljavanja krvi. Ova bolest je vrlo opasna i zbog nje kod nekih osoba može doći do komplikacija, a nažalost i do smrti. Smrtnost od bolesti je pet do deset posto.

Pontijačna groznica je druga bolest koju uzrokuje legionela, a ima simptome slične gripi, poput groznice, slabosti, glavobolje i bolova u mišićima. Ova bolest ima puno blaže simptome i nije toliko opasna.

Kako se dijagnosticira i tretira legionarska bolest?

Legionarska bolest, ali i pontijačna groznica se dijagnosticiraju urinarnim testom, ali i iskašljem i stavljanjem sline na posebno specijalno hranilište. Legionarska bolest se liječi antibioticima, a važno je na vrijeme krenuti s liječenjem. Osobe koje imaju ovu bolest često završe na liječenju u bolnici, a i nakon povratka kući je potrebno uzimati lijekove, dok će se neki simptomi i dalje osjetiti. Tako osobe mogu osjećati slabost, umor ili bolove u mišićima.

Pontijačnu groznicu s druge strane najčešće nije potrebno posebno liječiti jer će simptomi trajati manje od tjedan dana i ne dolazi do komplikacija. Važno je samo mirovati i piti puno tekućine.

Kako spriječiti razmnožavanje legionele?

Prije svega, važno je paziti na temperaturu vode pri čemu hladna voda na slavinama ne smije prelaziti 20 stupnjeva, a temperatura tople vode treba uvijek biti iznad 50 stupnjeva. Osim toga, treba održavati čistoću mrežica na slavinama i rozeta na tuševima.

Treba paziti i na sustave koji koriste vodu, poput bazena, raznih uređaja za hlađenje ili grijanje. Njih treba stalno čistiti i dezinficirati.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap