Kako prepoznati znakove da gubite sluh?

Ana Kanazir
1. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Gubitak sluha je normalna pojava koja dolazi s godinama. Može nastati postepeno ili odjednom te može zahvatiti jedno ili oba uha. Prvi znakovi koji ukazuju na ovo stanje se mogu vrlo jednostavno prepoznati, a važno je što prije reagirati.

gubitak sluha

gubitak sluha | foto: Karolina Grabowska, pexels

Iako se može činiti da ćete odmah uočiti gubitak sluha, u nekim će slučajevima ova promjena doći postepeno. Stručnjaci su za HuffPost otkrili kako znati da se radi o gubitku sluha i zašto je potrebno odmah nešto poduzeti.

Znakovi gubitka sluha

1. Zujanje u ušima

Zujanje u ušima ili tinitus je česta popratna pojava gubitka sluha. Može biti blago izražena, a može i potpuno zaglušiti druge zvukove. Ne radi se o bolnoj nuspojavi, ali se svakako radi o neugodnosti koja pokazuje da nešto nije u redu.

2. Ne čujete dobro pozadinske zvukove

Pozadinski zvukovi uključuju cvrkut ptica, zvuk televizije, zvukove kuhinjskih aparata ili perilice rublja, šuštanje lišća ili padanje kiše. Nakon nemogućnosti prepoznavanja pozadinskih zvukova, na red dolazi slabije prepoznavanje tuđih glasova.

3. Ne razumijete druge ljude

Ako u svakodnevnom razgovoru ne čujete što vam priča sugovornik i stalno ga pitate da vam ponavlja rečenice, vrijeme je za odlazak kod liječnika.

4. Čitate s usana

Možda potpuno nesvjesno počinjete čitati ljudima s usana jer ih ne čujete što vam pričaju. Ovo je također jedan od važnih znakova gubitka sluha.

Zašto dolazi do gubitka sluha?

Gubitak sluha nije uvijek posljedica prirodnog procesa starenja, već se može raditi i o infekciji uha, začepljenosti uha voskom ili o plivačkom uhu. Jednako tako, mogu se pojaviti i tumori, ciste ili bilo kakve rane u uhu koje će utjecati na gubitak sluha, a i neke bolesti mogu uzrokovati kratkoročan gubitak sluha. Upravo zato je važno posjetiti liječnika što prije kako bi se otkrio uzrok problema koji se potom tretira na pravilan način.

Kako zaštiti sluh?

Kako ne biste prerano izgubili sluh, možete poduzeti određene mjere:
• ne slušajte radio, televiziju ili glazbu preglasno
• izbjegavajte slušalice
• pažljivo koristite štapiće za uši

Sluh je važan osjet koji se može zaštiti na razne načine. Kod pojave prvih problema je potrebno posjetiti liječnika, kako gubitak sluha ne bi utjecao na svakodnevne aktivnosti i kvalitetu života.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap