Znanstvenici su otkrili što se događa u mozgu pred smrt: Jedno osjetilo je posebno važno

Ana Kanazir
9. studenoga 2023.
Zdravlje
A- A+

Neuroznanstvenici su otkrili da je sluh osjetilo koje posljednji nestaje prije smrti osobe, a ovo bi moglo značiti puno obiteljima koje provode zadnje dane sa svojim umirujućim najmilijima. Ovo je otkriveno u istraživanju provedenom na Sveučilištu Britanske Kolumbije.

Uzroci smrti nekad i danas | Unsplash

Pacijentica prije smrti | Unsplash

Iako se ne zna što se točno događa na smrtnoj postelji istraživanje neuroznanstvenika je otkrilo vrlo zanimljivu činjenicu. Točnije, otkriveno je da vas vaši najmiliji prije smrti čuju. Upravo ovo je važno za sve koji se žele oprostiti s najdražima lijepom riječju.

Crno-bijela fotografija starije ženske osobe kojoj dvoje pomažu kod hodanja | Unsplash
Palijativna skrb iz prve ruke: 'Drago nam je kada pacijent koji je zaprimljen u strašnim bolovima umre mirno'

U posljednjim satima prije očekivane prirodne smrti mnogi ljudi ulaze u razdoblje nereagiranja tijekom kojega više ne opažaju svoje vanjsko okruženje. Neka ranija istraživanja pokazuju kako su osobe koje su umirale čule neuobičajene zvukove. To je potvrdilo i istraživanje od prije tri godine, provedeno na Sveučilištu Britanske Kolumbije kojim je zaključeno da pacijenti koji su pred smrt zapravo čuju sve što im se govori, piše psychologytoday.com.

Istraživači su pratili reakcije mozga na tonove i otkrili su kako je slušni sustav umirujućih pacijenata reagirao slično kao i kod mladih, zdravih kontrolnih skupina samo nekoliko sati nakon kraja života. Upravo je zaključak istraživanja bio da je sluh zadnje osjetilo koje odlazi u procesu umiranja. Kako točno izgledaju posljednji mjeseci, tjedni i dani života pacijenata u hospiciju saznali smo iz prve ruke u ovom tekstu.

– Sada kada se naširoko smatra da je sluh posljednje osjetilo koje se gubiti tijekom procesa umiranja i da bi blaženo iskustvo moglo zamijeniti strah, ove bi informacije mogle biti korisne za utjehu obitelji i prijatelja u posljednjim trenucima njihovih najdražih. Upravo utješne riječi u posljednjim trenucima života mogu pozitivno utjecati na one koji su na samrti, ali i na obitelj, zaključeno je u istraživanju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap