Jogolinda: Obožava ga predsjednica, a zbog ovih šest razloga trebali bismo i mi

Jasmina Grgurić
13. rujna 2018.
Zdravlje
A- A+

Kada je riječ o blagotvornim učincima jogurta, i to raznih vrsta, on nije dobar samo za predsjednicu, nego i zdravlje naših umirovljenika. Kolinda Grabar Kitarović patila je u doba komunizma zbog pomanjkanja izbora ove namirnice. Danas ne manjka toliko izbora, koliko kuna iz malih mirovina. Ipak, ‘Jogolinda’ je u pravu. Jogurt je važan, a donosimo vam i razloge zašto.

Čaša jogurta na dan snižava tlak, štiti od bolesti… Foto: Pixabay

Zašto je našoj predsjednici toliko važno da može birati između više vrsta jogurta? Osim u jugoslavenskim prilikama, odgovor možemo potražiti u samoj vrijednosti ovog fermentiranog mliječnog proizvoda koji ima višestruke dobrobiti po ljudsko zdravlje. Najdraži predsjedničin napitak, koji joj je priskrbio nadimak “Jogolinda”, trebao bi se češće nalaziti i na našim jelovnicima, što potvrđuju i brojna istraživanja. Donosimo vam stoga šest razloga zbog kojih bi ovih dana najpopularniju hrvatsku namirnicu trebali konzumirati svakodnevno.

Vitamin D i kalcij

Samo jedna čaša jogurta bogata je raznim vitaminima. Sadrži tako B5 i B12 koji često nedostaju našem organizmu, ali i i kalciji te uz njega vrlo važan vitamin D, kao i E vitamin, kalij, riboflavin, jod, cink… Pritom, puno bolji izbor su masniji jogurti, jer sadrže veće količine vitamina. Za onim “light” trebalo bi posezati jedino ako patite od viška masnoće u krvi i prekomjerene težine. Ipak, bolje bi bilo masnoće uštedjeti iz ostalih namirnica, primjerice sireva te si priuštiti čašu punomasnog jogurta. Za starije osobe jogurt je važan najprije zbog prirodnog izvora D vitamina koji ima važnu ulogu u vezivanju kalcija u organizmu, što će očuvati naše kosti i spriječiti osteoporozu.

Dobre bakterije zaustavljaju bolesti

kolinda grabar kitarović
Kolinda o odrastanju u komunizmu: "Nije se smjelo reći da ste Hrvat, u dućanima nije bilo raznih vrsta jogurta"

Bakterije koje stvaraju fermentaciju izvlače ono najbolje iz hranjivih sastojaka mlijeka, a u našem organizmu bore se protiv raznih bolesti. Tako jogurti, posebice oni probiotički, štite naš imunitet od prehlade i sprječavaju pojavu gljivičnih infekcija. Žene često muči dosadna Candida, a podložni su joj i muškarci te sve osobe bez obzira na spol uslijed, primjerice, konzumacije antibiotika. Neka istraživanja pokazala su i kako jogurt djeluje na sprječavanje razvoja pojedinih vrsta tumora, prvenstveno grudi i crijeva.

Pomaže nam u mršavljenju

Dokazano je kako svaka prehrana u koju se uključi jogurt doprinosi vitkosti, stoga se preporuča njegovo obavezno uključivanje u svaku dijetu. Jogurt je hranjiva i zasitna proteinska namirnica koja potiče brže sagorijevanje masti u našem organizmu, za što je posebno zaslužan kalcij. Prema studiji Sveučilišta Tennessee u Knoxvillu osobe koje su jele 500 grama jogurta dnevno, u kombinaciji sa smanjenim unosom kalorija, izgubile su 22 posto više težine i 81 posto više masnoće oko trbuha od osoba koje su preskočile ovaj međuobrok. Također su zadržale i jednu trećinu više mišićne mase koja pomaže pri mršavljenju. Jogurt stvara osjećaj sitosti stoga je odličan izbor za laganu večeru.

Snižava krvni tlak

Ovaj razlog za konzumaciju jogurta od presudne je važnosti za stariju populaciju. Epidemiolog dr. Alvaro Alonso ustanovio je da jogurt za čak 50 posto snižava visoki krvni tlak kod osoba koje ga redovno konzumiraju. No, svoju dnevnu dozu jogurta trebali biste si osigurati i ako nemate visoki krvni tlak jer on na to opasno zdravstveno stanje djeluje i preventivno. Za takav učinak jogurta zaslužan je prvenstveno kalij koji pomaže izbacivanju viška soli iz našega organizma, a koju većina ljudi konzumira u dvostruko većim količinama od preporučenih. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da su osobe koje su dnevno konzumirale dvije ili više porcija jogurta za 54 posto smanjile rizik od nastajanja visokog krvnog tlaka, za razliku od osoba koje su konzumirale manje porcije. Jogurt tako dokazano štiti naše srce, krve žile i bubrege.

Saveznik u borbi protiv alergija i prehlada

Prema rezultatima istraživanja bečkog sveučilišta, već 100 grama jogurta na dan zaštit će nas od prehlade i gripe. Također, jogurt će aktivirati naše T-stanice koje se bore protiv bolesti i infekcija, za što su opet zaslužne dobre bakterije iz jogurta. Rezultati istraživanja studije objavljene u Journal of Nutrition pokazuju da su osobe koje su dnevno konzumirale 200 grama jogurta rjeđe pokazivale simptome alergije od osoba koje nisu redovito konzumirale jogurt.

Zdravije desni

Razloga zašto bismo trebali svaki dan piti jogurt je uistinu mnogo. Osim što je pogodan i za osobe osjetljive na laktozu, jogurt će nam dati i ljepši osmijeh. Naime, unatoč šećeru kojeg sadrži, jogurt ne uzrokuje karijes. On ne samo da neće oštetiti caklinu naših zuba, nego će mliječna kiselina zaštititi i naše desni. Želite li smanjiti rizik od zubnih bolesti i do 60 posto, tvrde znanstvenici, morate pojesti barem 50 grama jogurta dnevno.

 

 

 

Jogolinda: Obožava ga predsjednica, a zbog ovih šest razloga trebali bismo i mi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap