Jedan od najzdravijih napitaka iz kuhinje donosi čak šest koristi

Jasmina Grgurić Zanze
12. svibnja 2021.
Zdravlje
A- A+

Dolaskom toplijih dana našem organizmu je potrebno više tekućine, što u prvom redu podrazumijeva da mu osiguramo dovoljne količine vode. No, mnogi imaju problem popiti tih magičnih šest do osam čaša kroz dan pa radije posežu za sokovima. Ukoliko želite bolji okus, onda je najbolje dodati citrus koji će vam uz finiju vodu donijeti i šest dobrobiti za zdravlje.

Ilustracija: Rawpixel

Popularnost pijenja vode s limunom uvijek se iznova vraća dolaskom toplijih dana. Već par kapi limuna popravit će okus vode, što će nam pomoći da popijemo dovoljnu količinu kroz dan i tako organizmu osiguramo hidratizaciju. Međutim, ovaj napitak donosi nam i šest dobrobiti za zdravlje.

Smanjena nadutost

“Voda s limunom može smanjiti nadutost, jer djeluje kao diuretik i tako pomaže kod izbacivanja viška vode iz organizma” – kaže dijetetičarka Jodi Greebel za portal Eat this.

Jači imunološki sustav

“U jednom limunu nalazi se oko 20 miligrama vitamina C, što je oko 20 posto ukupne dnevne količine vitamina C koju bismo trebali unijeti u organizam”, kaže dijetetičarka Alicia Galvin.

Vitamin C pomaže imunološkom sustavu jer djeluje kao antioksidant.

Manji rizik od bubrežnog kamenca

Prema istraživanju objavljenom 2012. godine, čak 8,88 posto odraslih imat će bubrežne kamence. Voda s limunom pomaže kod ove boljke, jer limunska kiselina razbija i razgrađuje kamence.

Bolja probava

“Ako ujutro popijete toplu vodu s limunom, ona može djelovati kao laksativ” – kaže dijetetičarka Trista Best.

Topla voda s limunom pokrenut će vašu probavu od samog jutra te vam tako osigurati da se riješite toksina te se osjećate bolje i zdravije.

Čišći ten

Ova pića koja često konzumiramo ne bismo smjeli piti nakon 40-e

Dobra koža prije svega ovisi o količini vode koju pijemo. Ukoliko preskočimo hidrataciju, neće nam pomoći ni skupocjene kreme i serumi. Voda zaustavlja starenje kože i nastanak malih bora, pojašnjava dijetetičarka Jessica Bippen.

Prema studiji iz 2017. godine, vitamin C iz limuna također može potaknuti sintezu kolagena te tako pomoći koži da izgleda mlađe i zdravije.

Bolja figura

Voda će vam pomoći da se osjećate sito, posebno ako je popijete prije jela. Ako pijete vodu s limunom prije i tijekom jela osjećati ćete se siti prije i tako ćete smanjiti unos kalorija, piše Eat This.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap