Izbacite ih iz prehrane: Ove popularne namirnice nisu za starije od 60

Josip Mihaljević
3. rujna 2021.
Zdravlje
A- A+

U starosti morate pristajati na kompromise kako biste što dulje ostali zdravi. Velik utjecaj na vaše zdravlje ima odabir hrane koju jedete, pogotovo one koju ste navikle jesti dok ste bili mlađi. Bez nekih namirnica ipak možete, a ovdje saznajte što biste trebali izbaciti iz redovite prehrane.

hrana

Foto: Unsplash

Ako ste stariji od 60 šanse su da vrlo dobro poznajete svoje tijelo. Znate koliko vam je sna potrebno za odmor, znate koju hranu izbjegavati i znate što otprilike fizički možete podnijeti, a što ne. Ipak, mnogi stariji kažu kako im se u mirovini starost “prišulja” preko noći pa je ovo trenutak u kojem biste trebali napraviti nekoliko kompromisa s naučenim navikama u korist budućeg zdravlja.

1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Šanse su također da ste tijekom života razvili okus za hranu po vašem guštu, ali možda ne bi bilo loše da neke popularne namirnice izbacite iz redovite prehrane. Osjećat ćete se bolje, imat ćete više energije, a postoji čitav niz namirnica koje do starosti možda niste pomišljali konzumirati. To bi mogle biti leća, češći unos oraha i veći fokus na sezonsko voće i povrće.

No, ovih šest popularnih namirnica vam u starosti rade više štete nego koristi.

Klice

klice

Foto: Unsplash

Klice se čine kao odličan dodatak prehrani, ali možda nisu najbolji izbor za starije.

“Klice mogu sadržavati salmonelu i e. coli od kojih se možete razboljeti. Budući da imunološki odgovor slabi kako starimo, unosom klica imate veći rizik da ćete se razboljeti”, poručuje dijetetičarka Melissa Mitri.

Prerađeno meso

Ako jedete prerađeno meso na dnevnoj razini, potajno stvarate savršene uvjete da vam tijelo razvije brojne male upale koje morate izbjegavati u starosti.

“Među namirnice koje izazivaju upale spadaju i gotovo sve vrste prerađenog mesa. Starenje je u globalu jedan veći “upalni proces” koji ne treba pomoć. Žitarice, voće, povrće i svježe meso će vam na duge staze doći puno korisnije od prerađevina”, kazao je nutricionist Jamie Rincker.

Ako ipak ne možete bez prerađenog mesa, Rincker kaže da ih jedete jednom tjedno ili jednom mjesečno ako možete.

Kolači

kolaci krafne

Foto: Unsplash

Sigurno ste svjesni da kolači baš i nemaju reputaciju najzdravije namirnice. No, nakon 60. godine predstavljaju poseban rizik za zdravlje, posebice ako otvarate dan s njima:

“Puni kalorija, masti i šećera. Ako vam je prvo jelo u danu krafna, kolač ili neki drugi slatki proizvod napravili ste možda najgori izbor. Od njih se možete udebljati, a nisu zasitne. Dapače, povećavaju apetit i nakon toga ćete htjeti jesti ugljikohidrate cijeli dan”, poručila je dijetetičarka Julie Upton.

Gazirana pića

Gazirana pića su prečesto natrpana šećerom i stručnjaci ih ne preporučuju niti za jednu dobnu skupinu, što znači da ovo definitivno trebate prestati konzumirati.

“Jako loš izbor za starije. Unos gaziranih pića povezan je s prekomjernom tjelesnom težinom i metaboličkim sindromom koji povećava rizik od razvoja dijabetesa i srčanih bolesti”, tvrdi Upton.

Pržena hrana

Na liniju je teže paziti kada prevalite šezdesetu, a pržena hrana vam u tom slučaju nije prijatelj. Umjesto prženja i pohanja savjetuje se jesti više kuhanog ili sa žara, pogotovo ribe:

“Pržena hrana je loš izbor kada imate više od 60. Povećavaju rizik od debljanja i srčanih bolesti, a kalorija ima toliko puno da se ih praktički nikako ne možete uklopiti u dnevni unos kalorija, a da ga ne premašite”, tvrdi Upton.

Slatkiši

Slatkiše prepustite unucima, ali ni njih nemojte navikavati.

“Oni su običan šećer. Od njih nemate apsolutno nikakve nutricionističku korist, a umjesto toga povećavate rizik od pretilosti, srčanih bolesti, a možete poremetiti osjetljivost na inzulin i razviti tip 2 dijabetesa. Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu puno slatkoga imaju problema s raspoloženjem i kod starijih je zabilježen veći rizik od demencije, visokog krvnog tlaka, bolesti jetre i čak nekih vrsta raka”, poručila je nutricionistica Megan Roosevelt.

Popularno
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap