Izazovi u zlatnim godinama: Mentalno zdravlje ključ je kvalitetnog života u starosti

Jasmina Grgurić Zanze
21. ožujka 2019.
Zdravlje
A- A+

“Zdravlje starijih osoba predstavlja sve veći izazov suvremenog društva zbog stalnog porasta udjela starijeg stanovništva, produženja životnog vijeka te sve veće zastupljenosti kroničnih bolesti kod starijih osoba. Izuzetno je važno podržati zdravo starenje i raditi na očuvanju i unapređenju kvalitete života starijih osoba u čemu je mentalno zdravlje neizostavno.”

Mentalno zdravlje ključ je kvalitetne starosti Foto: Pixabay

Služba za mentalno zdravlje  i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zadar pokrenula je projekt “Izazovi u zlatnim godinama” za starije osobe u suradnji s Maticom umirovljenika Zadarske županije. 

Ciklus psihoedukativnih radionica namijenjen je umirovljenicima te je dio projekta „Mentalno zdravlje za sve” financiranog iz dijela prihoda od igara na sreću. Psihologinja Dora Srdelić Ljubičić za Zadarski list rekla je da su aktivnosti ovoga projekta usmjerene na prevenciju mentalnih poremećaja te očuvanje i promicanje mentalnog zdravlja svih dobnih skupina pa tako i starijih.

 Neizostavni dio kvalitete života u starosti

Radionica o ulozi baka i djedova u životu djeteta već je održana, a ostale će se nastaviti tijekom ove godine, s namjerom da se održavaju i onih narednih. One će se održavati u raznim udrugama koje okupljaju starije osobe. Prva radionica održana je u knjižnici kroz predstavljanje takvim udrugama, a tema je izabrana jer dobar odnos s unucima vrlo pozitivno utječe na mentalno zdravlje djece, ali i djedova i baka.

Zadar pokrenuo niz psiholoških predavanja za umirovljenike

Zainteresirane udruge koje okupljaju umirovljenike i osobe starije životne dobi i dalje se mogu javiti i sudjelovati u projektu, tim više jer radionice dolaze k njima te se održavaju bez naknade, a mogu se provoditi i u domovima za osobe starije životne dobi.

U planu je i suradnja s Odjelom za psihologiju Sveučilišta u Zadru u okviru kolegija Psihologija starenja. Osim uloge bake i djeda u životu djeteta, u sklopu ciklusa “Izazovi u zlatnim godinama” teme koje će se obrađivati su i suočavanje sa stresom u starijoj dobi, suočavanje s gubitkom, odnosno smrti partnera i bolešću, prilagodba na promjene pri umirovljenju te važnost mentalnog zdravlja u starijoj dobi.

 “Zdravlje starijih osoba, naime, predstavlja sve veći izazov suvremenog društva zbog  stalnog porasta udjela starijeg stanovništva u ukupnom stanovništvu, produženja životnog vijeka, te sve veće zastupljenosti kroničnih bolesti prisutnih kod starijih osoba. Izuzetno je važno podržati zdravo starenje i  raditi na očuvanju i unapređenju kvalitete života starijih osoba u čemu je mentalno zdravlje neizostavno” – rekla je psihologinja Srdelić Ljubičić.

Odlazak u mirovinu i bolesti kao ključni izazovi

Psihologinja je pojasnila da je dobro mentalno zdravlje stanje u kojem osoba ostvaruje svoje potencijale, može prevladati stres svakodnevnog života i raditi produktivno. Obilježja dobrog mentalnog zdravlja su optimizam, energičnost, vitalnost, dobro socijalno funkcioniranje, dobro kognitivno funkcioniranje, visoko samopoštovanje i zadovoljstvo životom.

“Bolest, odlazak u mirovinu i brojne druge promjene koje se događaju ili se mogu dogoditi u ovom periodu života zahtijevaju prilagodbu na nove okolnosti i traže određenu kreativnost i fleksibilnost, a u tome je procesu podrška drugih, pa tako i zajednice i zdravstvenog sustava također važna. Preuzimanje novih uloga i održavanje starih aktivnosti čini ljude starije dobi aktivnima, produktivnima i važnim članovima društva. Starije osobe s razvijenom socijalnom mrežom, koje imaju socijalnu podršku, bolje  funkcioniraju. Naročito je bitna podrška primarne obitelji jer se tako dobiva na osjećaju grupne pripadnosti i privrženosti grupi”- kaže Dora Srdelić Ljubičić.

Također, prihvaćanje starenja kao prirodnog procesa smanjuje stigmatizaciju i otvara prostor za prilagodbu uzajamne podrške koja potpomaže optimalnu kvalitetu života svih članova zajednice. Narušeno mentalno zdravlje u ranijoj životnoj dobi može nepovoljno djelovati na promjene u starijoj životnoj dobi, pa je skrb o mentalnom zdravlju tijekom cijelog  životnog vijeka bitna u nastojanjima da se ono očuva, a starenje i starost učini ljudima što kvalitetnijim razdobljem njihova života.

“Stoga smo ovim radionicama usmjereni na prevenciju teškoća i očuvanje mentalnog zdravlja, te podršku zdravom starenju. Za zdravo starenje potrebno se na neki način pripremiti i ulagati u sebe i svoje zdravlje kao zalog za  budućnost” – zaključila je za Zadarski psihologinja Dora Srdelić Ljubičić.

 

Izazovi u zlatnim godinama: Mentalno zdravlje ključ je kvalitetnog života u starosti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap