Iz HALMED-a upozorili na lijekove protiv bolova koji sadrže kombinaciju kodeina i ibuprofena

Ana Kanazir
14. listopada 2022.
Zdravlje
A- A+

Lijekovi koji sadrže kombinaciju kodeina i ibuprofena služe za tretiranje bolova, a mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja kada se primjenjuju dulje vremensko razdoblje u dozama višima od preporučenih. Upravo zato su iz Povjerenstva za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučili izmjenu u informacijama o lijeku kako bi se uključilo i ovo upozorenje.

Lijekovi | Ilustracija: Pixabay

PRAC je ocijenio nekoliko slučajeva bubrežne, gastrointestinalne i metaboličke toksičnosti, koji su prijavljeni uz slučajeve ovisnosti i zlouporabe kombinacija kodeina s ibuprofenom, od kojih su neki imali fatalni ishod. Kako biste znali kako pravilno uzimati lijekove i s kojim ih namirnicama ne smijete miješati, pročitajte savjete liječnice u ovom tekstu.

Tečaj €/kn: 7,53450
lijekovi
U Hrvatskoj se godišnje potroši oko 10 milijardi kuna na lijekove, a baci se lijekova u vrijednosti od 3 milijarde kuna

Za što se koriste ovi lijekovi?

Predmetni lijekovi kombinacija su dvaju djelatnih tvari, opioidnog kodeina i protuupalnog ibuprofena, koji se primjenjuju u liječenju bolova. U Europskoj uniji postoje određeni lijekovi koji sadrže kodein s ibuprofenom, a koji su dostupni bez liječničkog recepta. Iz PRAC-a kažu kako bi rješenje bilo da ovi lijekovi dobe receptni status. Jednako tako je važno da se bolesnici obrate svom liječniku ako bi htjeli primjenjivati kodein s ibuprofenom dulje nego je preporučeno i/ili u dozama višima od preporučenih, javljaju iz HALMED-a.

Koje su nuspojave kodeina i ibuprofena?

PRAC je zaključio da kodein s ibuprofenom može uzrokovati oštećenje bubrega, sprječavajući ih da pravilno izlučuju kiseline iz krvi u urin, u slučajevima kada se predmetni lijekovi uzimaju u dozama višim od preporučenih ili tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Poremećaj funkcije bubrega također može dovesti do vrlo niskih razina kalija u krvi, što zauzvrat može uzrokovati simptome poput mišićne slabosti i ošamućenosti. Stoga će ove dvije pojave koje se stručno zovu renalna tubularna acidoza i hipokalijemija biti uvrštene kao nove nuspojave u informacije o lijeku.

Inače, u Hrvatskoj se baca jako puno lijekova zbog nepravilnog uzimanja terapije i kupovanja prevelike količine lijekova, točnije bacaju se lijekovi u vrijednosti od tri milijarde kuna, o čemu više možete pročitati ovdje. 

Iz HALMED-a upozorili na lijekove protiv bolova koji sadrže kombinaciju kodeina i ibuprofena
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap