Istraživanje otkrilo: Hrvatski umirovljenici imaju specifične prehrambene navike, evo što najviše jedu

Ana Kanazir
25. svibnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Prehrana Hrvata je u posljednjih deset godina doživjela određene promjene. Tako je sve češća konzumacija pahuljica za doručak, a povećala se i upotreba maslinova ulja i maslaca u odnosu na suncokretovo ulje i margarin. Starije osobe pak imaju specifične prehrambene navike, a najviše konzumiraju kruh i peciva, mlijeko i mliječne proizvode, dok od priloga preferiraju krumpir. Rezultati su ovo nacionalnih istraživanja prehrambenih navika u Hrvatskoj ‘Što je na tanjuru?’. Sve detalje smo saznali od autora istraživanja, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Superhrana i chia sjemenke Pexels

Prehrambene navike umirovljenika | Pexels

Nije tajna kako prehrambene navike Hrvata nisu najbolje i kako ima prostora za poboljšanje. Pokazuju to i rezultati istraživanja koje je provedeno tijekom 2022. i 2023. godine na sudionicima iz svih županija u Hrvatskoj. Sudjelovale su i starije osobe, a autori istraživanja tvrde kako su prehrambene navike umirovljenika posebne u odnosu na druge dobne skupine.

Crvena paprika i bilje
Nutricionist nam otkrio može li hrana biti lijek za neke od čestih upala i bolesti umirovljenika

Umirovljenici najviše jedu kruh, peciva, jogurte,…

Prehrana Hrvata se mijenja kroz godine, a to pokazuju i rezultati nacionalnog istraživanja o prehrambenim navikama koje se provodilo u 2022. i 2023. godini na dobnim skupinama od 10 do 99 godina. Istraživanje je otkrilo zanimljive rezultate za sve dobi, pa tako i za one najstarije osobe. Pokazalo se kako se prehrambeni obrasci razlikuju kod starije populacije u odnosu na radnu populaciju i na mlađe dobne skupine. Oni tako najviše konzumiraju kruh i peciva, mlijeko te fermentirane mliječne proizvode, dok među prilozima preferiraju gomoljasto povrće, prvenstveno krumpir.

– U usporedbi s ostalim dobnim skupinama, namirnice koje umirovljenici konzumiraju najviše jesu med, pekmez, marmelade i džemove, sušena slanina te masti životinjskog podrijetla. Također, zabilježena je najveća konzumacija suhih leguminoza i sušenog voća upravo među ovom populacijom, rekli su nam iz HAPIH-a.

Općenito govoreći o svim dobnim skupinama u Hrvatskoj, bilježi se češća konzumacija pahuljica za doručak, s posebnim naglaskom za zobene pahuljice. Osim toga, porast je upotrebe maslinovog ulja i maslaca u odnosu na suncokretovo ulje i margarin. Riblje prerađevine, naročito konzervirana tuna, te razni fermentirani mliječni proizvodi i sirevi također su sve češći na stolovima Hrvata, rekli su nam.

Zabrinjava konzumacija slanih grickalica i slastica

Gotovo četiri puta češće nego prije, Hrvati konzumiraju sušeno voće poput brusnica i smokava, kao i orašaste plodove, uključujući bademe i lješnjake. Ipak, zabrinjava porast konzumacije slanih grickalica i slastica. Što se tiče slastica, one s jabukama ili čokoladom su najomiljenije, dok su palačinke najčešće punjene marmeladom.

I dalje se unosi premalo tekućine, a uočen je trend povećanja konzumacije čaja, pa sada Hrvati čak 2,5 puta češće piju čaj u odnosu na prethodno istraživanje. Ovo istraživanje ukazuje na promjene u prehrambenim navikama Hrvata koje prate globalne trendove, ali također ističe područja koja zahtijevaju poboljšanje, poručuju iz HAPIH-a. Ipak, nekada nije jednostavno promijeniti prehrambene navike, ali najvažnije je krenuti postepeno, a detaljne upute možete pročitati u ovom tekstu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap