Hrvatska vatrogasna zajednica izdala upozorenje svim građanima o sprječavanju požara

Ana Kanazir
18. listopada 2022.
Zdravlje
A- A+

Dolazi sezona grijanja, a s njome i sve češća opasnost od požara u kućanstvima. Vatrogasci bilježe povećani broj požara na stambenim objektima u zimsko vrijeme, a kako bi se spriječili Hrvatska vatrogasna zajednica je na svojim stranicama odlučila podijeliti konkretne savjete građanima.

Požar u obiteljskom domu u Otoku (Snimak zaslona/e-medjimurje)

Kako bi se smanjila opasnost od požara, treba se pridržavati određenih pravila. Prije svega, posebnu pažnju treba posvetiti čišćenju dimnjaka koji su čest uzrok požara, a vatrogasci predlažu na koje sve načine možete spriječiti požare.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450
Povlašteni, ali i zakinuti: Donosimo kakve mirovine imaju hrvatski vatrogasci

Pazite na uređaje

Vatrogasci savjetuju da punjače ne ostavljate uključene u struju nakon što je uređaj napunjen. Jednako tako, obratite pažnju da su vam produžni kablovi ispravni, ali i da nisu prekriveni tepisima i ostalim tkaninama. Za sve kvarove uvijek zovite ovlaštene majstore.

Pazite na kuhinju

Kućanske aparate ne držite upaljenima bez nadzora, ovdje spadaju i kuhinjski uređaji kao što su pećnice, tosteri, friteze,.. Kod kuhanja je važno paziti na ulje, kako ne bi došlo do previsoke temperature i kako se ne bi zapalilo. Ako se već zapalilo, nikako ga nemojte gasiti vodom.

Omogućite pristupe stanu slobodnima

Gomilanjem lakozapaljivih predmeta povećana se požarno opterećenje, a u slučaju požara vatrogascima se otežava pristup. Važno je održavati stubišta prohodnima kako bi bila slobodna za eventualnu evakuaciju stanara i kretanje vatrogasaca.

Što ako dođe do požara?

Na neke stvari bi uvijek trebalo biti spremno, tako uvijek morate znati koji je najbrži put za izlazak iz vaše zgrade, ako dođe do požara. Koliko god teško bilo, probajte ostati smireni i nazovite vatrogasce na broj 193 i dajte im što više podataka o tome gdje se nalazite i kakva je situacija. Jako je važno da zatvorite sva vrata i prozore kako biste spriječili širenje dima i topline. Kada izađete van, nemojte se vraćati po stvari koje ste ostavili u stanu ili kući.

Hrvatska vatrogasna zajednica izdala upozorenje svim građanima o sprječavanju požara
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap