HALMED izdao upozorenje: Određeni lijekovi koji se koriste za mnoge kronične upale imaju ozbiljne nuspojave

Ana Kanazir
31. listopada 2022.
Zdravlje
A- A+

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučilo je mjere za minimizaciju rizika od ozbiljnih nuspojava povezanih s inhibitorima Janus kinaze (JAK) koji se primjenjuju u liječenju nekoliko kroničnih upalnih poremećaja. Ove nuspojave uključuju kardiovaskularne događaje, krvne ugruške, rak i ozbiljne infekcije.

lijekovi

Ilustracija: Rawpixel

Dodali su kako bi se ovi lijekovi trebali primjenjivati samo i isključivo u slučajevima kada ne postoji druga dostupna terapija i to kod bolesnika u dobi od 65 godina i više, bolesnika koji imaju povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti, bolesnika koji puše ili su pušili dulje vremena i kod bolesnika koji imaju veću šansu za dobivanje raka.

Osoba uzima tabletu iz kutije u ruku
Uzimanje lijekova: Doktorica nam je objasnila na što sve treba obratiti pažnju kako bi najbolje djelovali

Što su inhibitori Janus kinaze?

Prije uzimanja bilo kojeg lijeka je potrebno konzultirati se s liječnikom te uzimati lijek po njegovim uputama. Jednako tako, ako se pojave nuspojave kod uzimanja bilo kojeg lijeka, potrebno je kontaktirati liječnika. O tome kako se pravilno uzimaju lijekovi nam je više rekla doktorica Diana Kostanjšek u ovom tekstu.

Inhibitori Janus kinaze koji su predmet ove ocjene su Cibinqo (abrocitinib), Jyseleca (filgotinib), Olumiant (baricitinib), Rinvoq (upadacitinib) i Xeljanz (tofacitinib). Predmetni lijekovi primjenjuju se u liječenju nekoliko kroničnih upalnih poremećaja kao što su reumatoidni artritis, psorijatični artritis, juvenilni idiopatski artritis, aksijalni spondiloartritis, ulcerozni kolitis, atopijski dermatitis i alopecija areata. Ovi lijekovi smanjuju upale i druge simptome navedenih bolesti, a sada se pokazalo kako imaju određene nuspojave.

Ispitivanja su pokazala ozbiljne nuspojave

Provedeno je ispitivanje JAK inhibitora Xeljanz, a objavljeni su i preliminarni rezultati ispitivanja koji su uključivali JAK inhibitor Olumiant. Potvrđeno je da lijek Xeljanz povećava rizik od velikih kardiovaskularnih događaja, raka, venske tromboembolije, ozbiljnih infekcija i smrti od bilo kojeg uzroka, u usporedbi s inhibitorima faktora tumorske nekroze alfa. PRAC je obavijestio da se navedeni zaključci o sigurnosti primijene odnose na sve odobrene indikacije JAK inhibitora u liječenju prethodno navedenih kroničnih upalnih bolesti. Nove informacije će biti dodane novim preporukama i upozorenjima, a napravit će se i edukacijski materijal za bolesnike i liječnike.

Preporuke PRAC-a bit će proslijeđene Povjerenstvu za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i, odgovornom za pitanja koja se odnose na lijekove za liječenje ljudi, koje će usvojiti konačno mišljenje pri EMA-i. Mišljenje CHMP-a bit će tada proslijeđeno Europskoj komisiji na usvajanje pravno obvezujuće odluke za sve države članice Europske Unije (EU).

lijekovi na jednom mjestu
U Hrvatskoj se godišnje potroši oko 10 milijardi kuna na lijekove, a baci se lijekova u vrijednosti od 3 milijarde kuna

Osim čestih upozorenja koje izdaje HALMED, Hrvatska ne stoji dobro ni sa statistikama o potrošnji i bacanju lijekova. U Hrvatskoj su tako prošle godine građani potrošili gotovo milijardu kuna na lijekove koji se mogu kupiti bez recepta. Također, općenito se na sve lijekove potrošilo gotovo 10 milijardi kuna, dok se bacilo lijekova u vrijednosti od tri milijarde kune, o čemu smo pisali ovdje. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap