Od gripe ove sezone najmanje obolijevali stariji od 65 godina

Jelena Ratko
4. travnja 2018.
Zdravlje
A- A+

Zaključno s 25. ožujka 2018.,  u Hrvatskoj je registrirano ukupno 63.568 oboljelih od gripe, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U 12. tjednu tekuće godine, dakle od 19. do 25. ožujka, pristigla je samo 941 prijava, što je znatno manje nego proteklih tjedana te upućuje na daljnji pad broja oboljelih.

Incidencija oboljelih od gripe prema dobnim skupinama u sezoni 2017./2018. | Grafikon: HZJZ

Kao i prethodnih sezona, najviše je oboljelih od gripe bilo među djecom predškolske i školske dobi, a najmanje je oboljelih bilo u skupini starijoj od 65 godina.

Ipak, u dobnoj skupini koja je najmanje obolijevala ove sezone, gripa je čest uzrok smrti jer dovodi do komplikacija, osobito kod kroničnih bolesnika.

Starije osobe rizična su skupina kada je riječ o ovoj bolesti zbog teškog podnošenja simptoma i prevelike osjetljivosti, no nisu i najčešće pogođena skupina.

Najveći broj oboljelih zabilježen je na području Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske i Zagrebačke županije.

Broj prijava gripe prema županijama u 12. tjednu zaključno s 25. 3. 2018. god. | Grafikon: HZJZ

 

Ukupan broj prijava oboljelih od gripe prema županijama na dan 25. 3. 2018. | Grafikon: HZJZ

Samo manji broj oboljelih bude službeno prijavljen, no procjenjuje se da godišnje od posljedica gripe u Republici Hrvatskoj umre oko 500 osoba – izravno ili, što je češće, neizravno (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse).

Tjedno kretanje gripe u posljednjih pet sezona | Grafikon: HZJZ

Što se tiče cirkulirajućih virusa gripe na području Hrvatske, prema podacima laboratorija Nacionalnog referentnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, među pozitivnim uzorcima koji čine 39 posto uzoraka analiziranih na gripu u 12. tjednu, bilježi se virus gripe A (89 %) i virus gripe B (11%) (u prva dva mjeseca epidemije prevladavao je tip B).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti i u ostalim državama Europske unije istovremeno cirkuliraju oba tipa, A i B, s geografski različitom zastupljenošću pojedinih tipova unutar regije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap