Epidemiologinja otkrila zašto smo u vrhu po smrtnosti od covida-19: ‘Imamo staro stanovništvo…’

Milan Dalmacija
26. kolovoza 2022.
Zdravlje
A- A+

Iako je Hrvatska ispod europskog prosjeka po broju novozaraženih koronavirusom, još uvijek je u vrhu po smrtnosti. Epidemiologinja Dijana Mayer uzroke vidi u starom stanovništvu, brojnim komorbiditetima te lošim životnim navikama.

Epidemiologinja HZJZ-a, Dijana Mayer. | Foto: Screenshot: HRT

Prosječan broj novooboljelih od covida-19 u Hrvatskoj je niži nego u susjednim zemljama te ispod prosjeka u Europskoj uniji, ustvrdila je jutros u HRT-ovoj emisiji Studio 4 epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Dijana Mayer. Istaknula je da od početka kolovoza bilježimo 15-postotni pad broja novooboljelih na dvotjednoj razini, što je u skladu s epidemiološkim trendom u EU.

test korona
Stiže 10.000 doza remdesivira: Vlada je donijela odluku, ali za mnoge oboljele od covida-19 - prekasno

– Trenutno u Hrvatskoj prosječno imamo oko 225 novooboljelih dnevno na milijun stanovnika. To je niže nego u našim susjednim zemljama, nego što je Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, a prosjek Europske unije je 286. Dvjestotinjak osoba je hospitalizirano, s tim da je to puno manje nego koliki su nama bolnički kapaciteti, rekla je Mayer.

Trenutno prevladava varijanta omikrona BA.5, koja je puno blaža i ne zahtijeva hospitalizaciju. Epidemiologinja je potvrdila da se svakog dana cijepi oko 300 osoba, što je nešto više nego u ranijim mjesecima. Dodala je da očekuje porast interesa za cijepljenje, s obzirom na nove preporuke HZJZ-a o četvrtoj dozi.

– Mi smo se zapravo već jako dobro naučili živjeti s virusom. Živimo kao da virusa nema, što je na neki način dobro zbog mentalnog zdravlja ljudi, zbog opće atmosfere u društvu, ali virus je i dalje tu, i dalje treba jedna doza opreza, pogotovo za starije stanovnike i za osobe s kroničnim bolestima. S obzirom na mali postotak procijepljenosti, virus ima šanse mutirati. Kakve će te nove mutacije biti mi za sada ne znamo. Opreza zapravo nikad dosta, upozorila je epidemiologinja HZJZ-a.

U vrhu po smrtnosti

No, unatoč povoljnoj situaciji, Hrvatska se generalno nalazi u vrhu liste smrtnosti. Ove je godine, prema podacima HZJZ-a, preminula čak četvrtina ukupnog broja osoba koje su život izgubile zbog posljedica zaraze koronavirusom. Epidemiologinja Mayer je priznala da smo i dalje u svjetskom vrhu po smrtnosti.

– Mi imamo staro stanovništvo, koje ima i druge komorbiditete. Znači, nije to samo COVID-19. Pacijent koji ima, na primjer, kroničnu opstruktivnu bolest pluća s kojom živi, ne znam, desetak godina, i na takva oslabljena pluća, oslabljeni imunitet, kada se nakalemi virus pa bolest COVID-19, povećava šansu za letalni ishod, rekla je Mayer.

Dodala je i da nam stil života nije zadovoljavajući, pritom misleći na statističke pokazatelje koji pokazuju da smo u vrhu i po broju pušača, konzumenata alkohola i tjelesno neaktivnog stanovništva, te da bi to trebalo popraviti. Uz to, upozorila je da imunitet nastao cijepljenjem ili preboljenjem zaraze s vremenom pada.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap