Ako imate preko 60 godina: Ovo su nove preporuke HZJZ-a za drugo docjepljivanje protiv covida-19

Matej Markovinović
19. kolovoza 2022.
Zdravlje
A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ovoga je petka objavio nove preporuke za cijepljenje protiv covida-19, s dodatnim izmjenama za drugo docjepljivanje. Riječ je, napominjemo, o privremenim preporukama.

penzic cjepivo

Foto: Unsplash

Na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), osvanule su nove, privremene preporuke za cijepljenje protiv covida-19, s dodatnim izmjenama za drugo docjepljivanje.

Naime, prema novim preporukama, drugo docjepljivanje preporučuje se starijima od 60 godina te osobito osjetljivim odraslim osobama i to najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze. Prethodno se, podsjetimo, docjepljivanje preporučivalo osobama starijim od 80 godina te onima starijima od 65 koji su ujedno korisnici kolektivnog smještaja.

zekanovic
Zekanović iznenadio govorom u Saboru: "Morate reći ljudima da cjepivo spašava ljudske živote!"

Osim toga, drugo se docjepljivanje preporučuje i onima koji imaju povećani rizik za razvoj teškog oblika covida-19, a koji su primarno cijepljeni i docijepljeni Janssen cjepivom. HZJZ u svrhu drugog docjepljivanja preporučuje mRNA cjepivo, Comirnaty ili Spikevax.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Glavna izmjena je to što HZJZ osobama kojima je vrijeme za docjepljivanje više ne preporučuje njegovo odgađanje do dolaska adaptiranog/varijantnog cjepiva, jer trenutno ne znaju kada će ono biti dostupno niti je li ono uistinu učinkovito od trenutno dostupnih cjepiva.

Štoviše, napominju i da nije zabranjeno da se druge osobe docijepe drugi put, osobito ako imaju kronične bolesti te tako pripadaju rizičnim skupinama ili ako im je to potrebno zbog administrativnih razloga.

Cijeli dokument s preporukama moguće je pročitati u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Ako imate preko 60 godina: Ovo su nove preporuke HZJZ-a za drugo docjepljivanje protiv covida-19
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap