Dva pacijenta umrla u čekaonici KB Sveti Duh: Inspekcija sumnja na tri kaznena djela

Milan Dalmacija
14. svibnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Ministarstvo zdravstva pokrenulo je inspekcijski nalaz zbog dva preminula pacijenta u čekaonici hitnog prijema KB Sveti Duh. Dok iz bolnice tvrde da su pacijenti liječeni po svim pravilima struke, ministar Vili Beroš dao je do znanja da se u ovim slučajevima sumnja u nesavjesno liječenje, krivotvorenje dokumentacije i trgovinu utjecajem.

bolnica

Foto: Unsplash

Gotovo pa istovremeno u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sveti Duh dogodila su se dva bizarna incidenta. Prošlog mjeseca je netko snimio leševe preminulih pacijenata na podu patologije, a nedugo prije toga su dva pacijenta preminula u čekaonici hitnog prijema.

Dok je za prvi slučaj gradonačelnik Tomislav Tomašević ustvrdio da je riječ o izrežiranom scenariju, o čemu smo već pisali, zbog smrti pacijenata u čekaonici pokrenut je inspekcijski nalaz, koji još uvijek traje.

– Zdravstveno-inspekcijski nadzor nije završio, ali na osnovu dosadašnjih spoznaja zdravstvena inspekcija poslala je dopis Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja, krivotvorenja službene dokumentacije i trgovanja utjecajem, rekao je u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš.

Index piše kako su jednog pacijenta mrtvog našli članovi obitelji, a drugog djelatnici sanitetskog prijevoza. Oba pacijenta su ostavljena u ležećim transportnim kolicima u čekaonici Središnjeg hitnog prijema, navodno zbog toga što nije bilo slobodnih kreveta.

Oba pacijenta prije smrti – stabilni

Prvi slučaj dogodio se u noći s 20. na 21. veljače, dok se drugi zbio nekoliko dana kasnije. Simptomatično je da nitko od bolničkog osoblja nije primijetio da su pacijenti umrli sve dok nisu bili obaviješteni od obitelji, odnosno djelatnika saniteta.

mrtvacnica
Što se događa? Netko je snimio leševe na podu KB Sveti Duh, gradonačelnik tvrdi da je sve izrežirano

– Iz opširnih očitovanja utvrđeno je da je bolesnik bio stabilnog općeg stanja, zadovoljavajućih vitalnih parametara te nije zahtijevao kontinuirani nadzor uređaja, ali je bio pod nadzorom dežurnih sestara i liječnika, koji su ga obilazili, što je vidljivo iz medicinske dokumentacije, komentirali su Indexu prvi slučaj iz KB Sveti Duh.

Drugi preminuli pacijent primljen je zbog bolova u mjehuru i zastoja urina. Ispostavilo se da je on zapravo otpušten s pregleda te je čekao povratak kući.

– Nakon postavljenog katetera u hitnoj urološkoj ambulanti pacijent je u 13:45 otpušten iz ambulante i obaviješten je sanitetski prijevoz kako bi ga vratio kući. Inače, radi se o pacijentu starije životne dobi s brojnim pridruženim bolestima, preboljenim infarktom srca, malignom bolesti te bolesti pluća. Pacijent je tijekom čekanja saniteta nadziran, nije više navodio bolove i bio je vitalno stabilan. Nedugo nakon 16,00 sati pacijent je razvio kardiocirkulacijski zastoj nakon kojeg je preminuo, objasnili su iz bolnice.

Pacijenti nisu bili prepušteni sami sebi

Iz bolnice su istaknuli da pacijenti nisu bili prepušteni sami sebi, jer su se nalazili u čekaonici kojoj sanitet ima najbolji pristup te da su ih neprekidno obilazile dvije medicinske sestre, dok preostalo osoblje reagira na pozive iz čekaonice te ih samoinicijativno obilazi. Naveli su da je “u oba slučaja liječenje provedeno prema svim pravilima struke”, pritom priznavši koliko je ljudi preminulo u njihovu Središnjem hitnom prijemu u prva tri mjeseca ove godine.

– Nažalost, smrt u SHP-u nije rijetkost. Nama dolaze teški pacijenti, visoke životne dobi s brojnim pridruženim bolestima koji su često vitalno ugroženi, tako da se, nažalost, zna dogoditi da pacijenti tijekom zbrinjavanja preminu. Od početka godine je u našem središnjem hitnom prijemu, nažalost, preminulo ukupno 26 bolesnika; 14 u siječnju, osam u veljači i četiri u ožujku, poručili su iz KB Sveti Duh.

bolnica
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap