Deset godina uz oboljele od Parkinsona: Udruga Buđenje obilježila važan jubilej

Milan Dalmacija
28. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Usprkos velikom broju oboljelih od Parkinsonove bolesti, u Hrvatskoj djeluju svega dvije udruge. Jedna od njih, Udruga Buđenje iz Osijeka obilježila je 10. godišnjicu djelovanja. Koliki je značaj njihova rada za oboljele govore brojne aktivnosti, ali i dva izdana priručnika.

Udruga Buđenje već 10 godina bavi se oboljelima od Parkinsonove bolesti. | Foto: Facebook/Udruga bolesnika oboljelih od Parkinsonove bolesti “Buđenje”

Parkinsonova bolest sve je učestalija dijagnoza naročito starijih osoba. Diljem svijeta od nje boluje više od sedam milijuna osoba, a u Hrvatskoj se ta brojke kreće oko 15.000. U nas postoje dvije udruge oboljelih od Parkinsona, a jedna od njih, Udruga Buđenje iz Osijeka, ovih je dana obilježila 10. godišnjicu postojanja.

– Parkinsonova bolest kronična je neurodegenerativna bolest čija učestalost globalno raste. Jasni razlozi za ovakav tijek nisu poznati. Osim što se zna da je starost jedan od faktora rizika za razvoj bolesti, a znamo da se životni vijek populacije produžava. Udruga Buđenje osnovana je 2013. i trenutno brojimo 74 člana oboljelih i njihovih obitelji. To je iznimno važno jer je sama bolest toliko kompleksna s brojnim motoričkim i nemotoričkim simptomima koji uvelike utječu na kvalitetu života i funkcioniranje bolesnika i obitelji. Udruga je osnovana primarno s ciljem edukacije članova o naravi bolesti, terapijskim opcijama, nuspojavama i komplikacijama terapije te promicanju zdravih životnih navika i uklanjanja stigme, rekla je novinarki Portala Zdravlje Nefreteti Zekić Eberhard voditeljica Odjela za neurodegenerativne i neuromuskularne bolesti pri Klinici za neurologiju KBC-a Osijek, Svetlana Tomić.

Bolja kvaliteta života

parkinsonova bolest
Parkinsonova bolest: Četiri neobična simptoma koja otkrivaju da ste u riziku

Obilježavanje jubileja dolazi prigodno uoči Međunarodnog dana Parkinsonove bolesti, koji se održava 11. travnja. U Buđenju su taj dan počeli obilježavati 2015. godine, u prvo vrijeme skromno, a zatim sa sve više zanimljivih predavanja, radionica, ali i članova koji u njima sudjeluju.

– Većina naših predavanja bila je vezana za simptome Parkinsonove bolesti pri čemu su nam gostovali specijalisti drugih struka. U suradnji s kolegicama s Filozofskog fakulteta u Osijeku i Akademije za umjetnost i kulturu proveli smo u par navrata art radionice i Montessori radionicu. U više navrata imali smo predavanja vezana za značaj fizičke aktivnosti. Tako su nam u udrugu došli fizioterapeuti, treneri Tai chija, voditelj nordijskog hodanja i trener stolnog tenisa.

Tijekom pandemije napravili smo istraživanje iz kojeg smo vidjeli da su naši članovi redovitije vježbali i išli u šetnje u odnosu na kontrolnu skupinu te su bili manje anksiozni, depresivni i pod stresom što smatramo da je posljedica zdravih navika vježbanja. O utjecaju hrane na zdravlje i bolest smo u više navrata pričali te smo imali predavače nutricioniste. Proveli smo i jedno istraživanje vezano za pothranjenost bolesnika te našim članovima prezentirali rezultate uz preporuke, naglasila je docentica Tomić.

Važna je i prevencija

Uz to, udruga je objavila i dva priručnika. Jedan je “Hrana i Parkinsonova bolest” kojeg su napravili s nutricionistima, a drugi je “Parkinsonova bolest – priručnik za bolesnike”. Zahvaljujući angažmanu udruge te ovim priručnicima, kvaliteta života oboljelih od Parkinsonove bolesti je porasla.

Ipak, treba reći i kako je zdravstvena skrb za oboljele u Hrvatskoj na svjetskoj razini. Doktorica Tomić ističe da je u nas dostupna sva terapija za koja se daje u najboljim svjetskim centrima za liječenje Parkinsonove bolesti. Da ne bi bilo potrebe za time, predsjednica Udruge Buđenje podijelila je i nekoliko savjeta.

– To podrazumijeva primjenu terapije putem pumpe i duboke mozgovne stimulacije. Kada bismo znali uzroke tada bi bilo lakše doći i do terapije. Ono što mi kao pojedinci u prevenciji možemo napraviti je mediteranska ishrana i redovita fizička aktivnost. Također je bitno liječenje komorbiditeta koji mogu dovesti do oštećenja krvožilnog sustava, zaključila je doktorica Tomić.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap