Dan narcisa: U subotu se održava nekoliko aktivnosti u centru Zagreba, evo o čemu se radi

Ana Kanazir
24. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Ove subote, 25. ožujka, se obilježava Dan narcisa, dan posvećen podizanju svijesti o raku dojke. Na Trgu bana Jelačića će od 10 do 13 sati građani moći razgovarati s liječnicima, dijelit će se edukativni letci, ali i narcise, a bit će postavljen i mobilni mamograf. Na trgu Petra Preradovića će od 10 do 15 sati biti postavljen štand Udruge ‘Nismo same’ na kojem će se skupljati donacije za projekt ‘Nisi sama – ideš s nama!’

logo dan narcisa

Dan narcisa | foto: promo

Cilj akcije Dan narcisa je upozoriti na važnost prevencije jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti kod žena od koje svake godine oboli oko 3.000 žena. Važno je osvijestiti građane o načinima prevencije i kako se može očuvati zdravlje. Hrvatska liga protiv raka, Grad Zagreb i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozivaju sve građane da se pridruže na 27. Dan narcisa.

jadranka
Život s rakom dojke: 'Nije me šokirala dijagnoza, već to što sam s tim tumorom šetala više od četiri godine'

S obzirom na to da će na Trgu biti postavljen i mamograf, zainteresirane žene starije od 40 godina, a koje nisu bile dvije godine na mamografiji, se mogu unaprijed naručiti na broj telefona 01/4696 309 radnim danom od 9 -12 sati. Sve ostale zainteresirane sugrađanke mogu dobiti informacije i kontakte za preventivne mamografske preglede te o načinu uključivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke kojim se svake dvije godine pozivaju žene između 50 i 69 godina na mamografski pregled.

Ovaj program se provodi od 2006. godine, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tijekom 17 godina provedbe programa učinjeno je gotovo 2.000.000 mamografskih pregleda i otkriveno je više od 9.000 novih karcinoma dojki, od kojih je 60 posto bilo u lokaliziranom stadiju.

Osim u Zagrebu na dvije lokacije u samom centru grada, kampanja se odvija i diljem Hrvatske, također s narcisama i edukativnim materijalima. Svoje iskustvo s rakom dojke je s nama podijelila i gospođa Jadranka Vorih-Basa, kojoj je ova bolest dijagnosticirana 2013. godine. Njezinu cijelu priču možete pročitati u ovom tekstu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap