Čuvanje lijekova: Jedno mjesto biste trebali izbjegavati pod svaku cijenu, otkrivamo zašto

Ana Kanazir
12. kolovoza 2023.
Zdravlje
A- A+

Mnogi svakodnevno uzimaju razne lijekove, a da ni ne znaju da ih možda drže na pogrešnom mjestu. Svaki lijek u svojim uputama ima navedeno gdje bi se trebao čuvati i toga bi se trebalo pridržavati. Najvažnije je da se lijekovi drže na suhom i hladnom mjestu, a poznato je i gdje se ne bi trebali držati kako bi i dalje bili valjani.

lijekovi na stolu

Lijekovi | Foto: Unsplash

Pravilno čuvanje lijekova je iznimno važno, a uz to je dobro znati i kako točno uzimati lijekove, na što sve treba paziti, ali i s kojim se namirnica ne smiju miješati. Više o tome smo pisali u ovom tekstu.

Osoba uzima tabletu iz kutije u ruku
Uzimanje lijekova: Doktorica nam je objasnila na što sve treba obratiti pažnju kako bi najbolje djelovali

Kako čuvati lijekove?

Lijekovi se većinom drže negdje da su uvijek nadohvat ruke, a često je to kupaonica. Ipak, ovo i nije najbolji izbor jer su tamo izloženi velikoj količini vlage. Ako želite da vam lijekovi traju što dulje i da ne izgube svoja svojstva pripazite na iduće stvari:

1. Slijedite upute na lijeku

Baš kao što za primjenu lijeka morate slijediti upute, isto vrijedi i za skladištenje lijekova. Svaki se lijek čuva na određenoj temperaturi i na to treba pripaziti. Kako navodi N1, većina ljekovitih lijekova se treba držati na temperaturama između 15 i 25 stupnjeva Celzijusa.

2. Udaljite lijekove s topline

Lijekovi se ne smiju ostavljati na toplom mjestu ili na direktnom suncu jer mogu izgubiti svoju stabilnost.

3. Izbjegavajte kupaonicu

Velika vlažnost u kupaonici može utjecati na lijekove i može smanjiti njihovu učinkovitost. Umjesto toga, treba ih držati na tamnom i suhom mjestu.

4. Provjerite rok trajanja

Ako vam neki lijek dugo stoji u ladici, prije uzimanja provjerite njegov rok trajanja. Lijekovi kojima je davno istekao rok trajanja bacite u smeće.

5. Lijekovi u hladnjaku

Možda zvuči neobično, ali određeni lijekovi se trebaju držati u hladnjaku kako bi sačuvali svoja svojstva. Na ovo će vas sigurno upozoriti i liječnik ili ljekarnik, a na vama je samo da ga poslušate.

Copy link
Powered by Social Snap