Češnjak: Provjerite radite li ove pogreške kod njegove pripreme i konzumacije

Ana Kanazir
7. travnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Češnjak je zdrava namirnica koja se može jesti sirova, a može se i dodati raznim jelima. Svakoj hrani će dati poseban okus, ali kod njegovog korištenja ipak treba pripaziti na nekoliko stvari. Prije svega, pazite kakav češnjak kupujete u trgovini, a važno je i gdje ga točno čuvate kod kuće. Jednako tako, intenzitet okusa će ovisiti o načinu na koji ste ga narezali, a treba paziti i koliko dugo ga radite na ulju da ne bi zagorio.

glavice češnjaka na bijeloj pozadini

Češnjak | Foto: Unsplash

Bijeli luk ili češnjak se od davnina koristi u medicini i u kulinarstvu. Sadrži mnoge vitamine, minerale, kao i bjelančevine, a zbog spoja alicina pomaže za tretiranje upala i raznih bakterijskih ili virusnih oboljenja. Ipak, postoje pogrešni načini korištenja ove namirnice.

čaj u šalici i med u žlici na dekici
Pomažu li stvarno čaj i češnjak u borbi s prehladom i sličnim bolestima? Evo što nam je rekao nutricionist

1. Kupovina pogrešnog češnjaka

Prva pogreška koja se javlja kod češnjaka je kupovina češnjaka koji je truli. Treba paziti da je čvrst na dodir, da nije prazan, ali i da je ljuska bijele boje. Jednako tako, treba izbjegavati češnjak koji je proklijao. Osim toga, važan je i način na koji se češnjak skladišti jer se vrlo lako može pokvariti. Ne smije se držati na vlažnom mjestu. Umjesto toga, idealno mjesto za spremanje je smočnica, na tamnom i suhom mjestu gdje zrak stalno cirkulira.

2. Krivo čišćenje češnjaka

Češnjak će nekada imati tvrdu ljusku koja će se teško guliti. Ipak, postoji nekoliko načina kako si možete olakšati ovu radnju. Jedan od načina je da ga stavite u plastičnu posudu s poklopcem koju ćete zatvoriti i lagano protresti. Ljuska će se u tom trenutku odvojiti od češnjaka. Drugi je način da ubodete nožem u režanj češnjaka i napravite ‘polugu’ kako biste ga izvadili, a ljuska će se onda sama raspasti.

3. Priprema češnjaka

Ako želite intenzivniji okus češnjaka, režite ga na manje kockice ili ga naribajte. Ovako će se osloboditi više alicina, a ako želite slabiji okus, narežite ga na veće komade. Isto tako, kada se stavi na ulje, treba paziti da ne zagori jer će onda promijeniti okus cijelom jelu. Kako do ovoga ne bi došlo, preporučuje se češnjak dodati na pola kuhanja. Ako ga već dodajete odmah, smanjite temperaturu kako ulje ne bi bilo prevruće.

4. Opasnosti češnjaka

Iako zdrav, konzumiranje previše češnjaka odjednom može prouzročiti i probleme. Neki su tako poslušali savjet na internetu i kako bi snizili tlak odlučili pojesti čitave režnjeve češnjaka. Rezultat su bili jaki bolovi u želucu, o čemu smo pisali i ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap