Bronhitis: Što je, kako ga prepoznati i kako se tretira?

Ana Kanazir
1. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Bronhitis je bolest koja zahvaća dišne puteve. Točnije, radi se o upali sluznice bronha, cijevi koje povezuju dušnik s plućima. Simptomi su kašalj, nadraženost, bol u prsima, ali i povišena temperatura. Može se tretirati mirovanjem ili antibioticima. Ova bolest može biti opasna za starije osobe pa je zato potrebno potražiti liječničku pomoć kod pojave simptoma.

kasalj

Foto: Unsplash

Bronhitis je bolest koju uzrokuje određena infekcija ili pušenje i druge stvari koje nadražuju pluća, a najčešće se pojavljuje zimi. Može se prepoznati po kašlju koji je na početku suh, a s vremenom ga može pratiti sluz. Osim toga, postojat će i niz drugih simptoma. Dobra vijest je da se ova bolest liječi, ali jednako tako može uzrokovati veće probleme kod osoba koje imaju bolesti srca ili pluća, kao i kod starijih osoba.

lovor
Imamo odličan recept za čaj od lovora, a treba vam samo nekoliko listova ove biljke

Vrste bronhitisa

Bronhitis je dakle upala sluznice bronha, a može biti akutni ili kronični. Akutni će trajati kraće, oko deset dana i praćen je upalom grla, nosa ili sinusa. Najčešće nije toliko opasan. Ovu vrstu bronhitisa uzrokuju virusi, bakterije ili druge infekcije.

S druge strane postoji i kronični bronhitis koji traje dulje vremena i može biti opasniji, a javlja se zbog pušenja, dima ili prašine. Kronični bronhitis može trajati i do nekoliko mjeseci, odnosno traje najmanje tri mjeseca tijekom otprilike dvije godine, a taj period će osoba pojačano kašljati.

Kako prepoznati bronhitis?

Najpoznatiji simptom bronhitisa je kašalj koji može biti suhi ili pak uz kašalj može doći i iskašljavanje sluzi razne boje. Kašlja se možete riješiti na jednostavan način i to pomoću lovorovog lista, o čemu smo pisali ovdje. Osim toga se može javiti i povišena temperatura, osjećaj umora, bol u prsima, piskutanje u prsima ili zimica. Kod akutnog bronhitisa se može javiti i grlobolja ili problemi sa sinusima.

Bronhitis se može pojaviti kao posljedica prehlade ili gripe, a može biti opasan za starije osobe zbog njihovog oslabljenog imuniteta ili drugih bolesti koje imaju. Upravo je zato važno reagirati na vrijeme, a ne prepustiti sve slučaju.

Kako se tretira bronhitis?

Najvažnije je kod pojave jakog kašlja koji ne prestaje ili kod povišene temperature posjetiti liječnika. On će potom poslušati pluća, a može i tražiti snimanje prsnog koša ili neke druge pretrage kojima se utvrđuje funkcija pluća.

Kao prva pomoć kod ove bolesti su lijekovi za snižavanje temperature, lijekovi protiv bolova ili pak sirup protiv kašlja. U nekim će slučajevima biti potreban i antibiotik, a nekada će pomoći odmor i mirovanje.

kasalj
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap