Bolje spriječiti nego liječiti: Odobren je lijek za suzbijanje Alzheimerove bolesti u najranijim stadijima

Milan Dalmacija
7. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je lijek za liječenje Alzheimerove bolesti u najranijim stadijima. Lijek Leqembi, odnosno supstanca lekanemab, sprječava razvoj neurodegenerativnih bolesti uklanjanjem nakupina toksičnog proteina beta amiloida iz mozga.

lijekovi tablete

Foto: Rawpixel

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je novi lijek za pacijente u najranijim stadijima Alzheimerove bolesti. Lijek lekanemab, o kojem smo već pisali, a koji će se prodavati po imenom Leqembi, razvili su japanska farmaceutska tvrtka Eisai i američki Biogen, prenosi N1.

Alzheimerova bolest | Pexels
Otkrivena je velika i važna novost u liječenju Alzheimera, evo o čemu se radi

Ovaj lijek pripada tretmanima kojima je cilj usporiti napredovanje neurodegenerativnih bolesti tako da uklone nakupine toksičnog proteina beta amiloida iz mozga. Raniji eksperimentalni lijekovi, koji su djelovali na isti način, nisu bili uspješni.

– Godine istraživanja nedvojbeno najsloženije bolesti s kojom se ljudi suočavaju isplate se i daju nam nadu da možemo, ne samo liječiti Alzheimerovu bolest, nego ju i spriječiti, rekao je glavni znanstveni direktor Zaklade za otkrivanje lijekova za Alzheimerovu bolest, dr. Howard Fillit.

Iz japanske tvrtke Eisai procjenjuju da će u Americi broj pacijenata koji ispunjavaju kriterije za uzimanje ovog lijeka u roku od tri godine doseći 100.000, postupno se povećavajući s vremenom. Dodaju da planiraju do 31. ožujka podnijeti zahtjev za odobrenjem lijeka u Europskoj uniji i Japanu. Cijena Leqembija u Americi je 26.500 dolara na godinu.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap