Liječnica upozorava: Bol u zglobovima nemojte liječiti sami, potražite pomoć stručnjaka

Sponzorirani članak
12. studenoga 2019.
Zdravlje
A- A+

Osteoartritis je najčešća zglobna bolest koja pogađa čak 67 posto žena i 55 posto muškaraca starijih od 55 godina. To je bolest progresivnog karaktera, a osim što zahvaća zglobne hrskavice i priležeće kosti, širi se i na pripadajuće mišiće i ligamente. O ovoj bolesti, simptomima i liječenju istih razgovarali smo s docenticom Dubravkom Bobek, pročelnicom Zavoda za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu s reumatologijom KB Dubrava.

Doc.prim.dr.sc. Dubravka Bobek

Suorganizatorica ste stručnog skupa povodom kojeg smo danas ovdje. O kakvom se događanju radi? Tko sve sudjeluje na skupu? O čemu ćete razgovarati?

Radi se o tečaju prve kategorije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom „Novosti u dijagnostici i liječenju osteoartritisa koljena” koji na jednom okuplja čitavu fizijatrijsku zajednicu od Osijeka do Splita uključujući predstavnike KBC Zagreb, KBC sestre Milosrdnice i KB Dubravu. Tu su fizijatri, reumatolozi, ortopedi, internisti te nutricionisti Osječkog, Riječkog, Splitskog i Zagrebačkog Sveučilišta. Među njim su i domaći autoriteti koji su izlagali i obrađivali brojne teme iz područja dijagnostike te liječenja osteoartritisa koljena. Cilj ovog događanja je snaženje stručne zajednice koja će novostečena ili ponovljena znanja koristiti u svakodnevnim izazovima liječenja osteoartritisa.

Što je osteoartritis? Koliko osoba boluje od osteoartritisa/ koliko ih dnevno vidite u vašoj ambulanti? Dovodi li do invaliditeta/radne nesposobnosti?

Osteoartritis je najčešća zglobna bolest karakterizirana kroničnim tijekom, progresivnim karakterom i zahvaćanjem ne samo zglobne hrskavice i priležeće kosti, nego i promjenama pripadajućih mišića i ligamenata. Poznato je da su promjene na zglobovima uzrokovane osteoartritisom šaka vidljive kod 67 % žena i 55% muškaraca starijih od 55 godina, a smatra se da više od dvije trećine osoba starijih od 65 godina ima barem jedan zglob zahvaćen osteoartritisom.

mirovina.hr
Čak polovica starijih od 55 godina pate od osteoartritisa: Evo koji su simptomi i što učiniti kada ih primjetite

Osteoartritis nije samo bolest pojedinca nego opterećenje za cijelo društvo jer je jedan od najvažnijih uzroka kronične fizičke nesposobnosti starijih osoba, radne nesposobnosti mlađih osoba te je karakteriziran visokom cijenom liječenja.

Koji su simptomi osteoartritisa? Kako pacijent sam može prepoznati rane simptome ove bolesti? Što učiniti ako osoba posumnja na simptome?

Glavni simptomi osteoartritisa su bol i kratkotrajna zakočenost. Iako je bol dominantan simptom koji bolesnika dovodi liječniku bolesnik može primijetiti zvučne fenomene po tipu ” škripanja, puckanja“ zahvaćenog zgloba koji se javljaju pri pokretu. Tijekom bolesti dolazi do smanjenja funkcijskog kapaciteta zahvaćenog zgloba primjerice otežanog hoda ili šepanja  ukoliko je bolešću zahvaćen kuk ili koljeno.

U zimsko vlažno vrijeme kakvo nam upravo predstoji simptomi su snažniji i neugodniji.

Kada se jave navedeni simptomi bolesnik se treba javiti najprije liječniku obiteljske medicine potom fizijatru/reumatologu jer je izuzetno važno s liječenjem početi na vrijeme.

Arthryl je potpuno drugačiji lijek za liječenje simptoma osteoartritisa koljena

Koje su terapijske metode za liječenje OA na raspolaganju liječnicima? U kojem trenutku pacijent treba biti upućen  specijalistu  fizikalne medicine/reumatologu?

Liječenje osteoartritisa provodi se prema svjetskim i nacionalnim smjernicama koje uključuju kombinaciju nemedikamentoznih  mjera poput medicinskih vježbi, fizikalne terapije, redukcije prekomjerne tjelesne težine, primjene ortoza i edukacije te medikamentoznih metoda koje uključuju lijekove poput nesteroidni protu-upalnih lijekova, paracetamola, opioida i glukokortikoida.

Recentne smjernice koje je izdalo Europsko društvo za kliničke i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa (engl. ESCEO)  u prvoj fazi liječenja osteoartritisa preporuča primjenu simptomatskih sporodjelujućih lijekova, primjerice kristaliziranog glukozamin sulfata i/ili kondroitin sulfata uz primjenu lokalnih protuupalnih lijekova. Bolesnicima kojima je konzervativno liječenje neučinkovito primjenjuju se kirurške metode poput zamjene zgloba endoprotezom.

Koji su najveći izazovi u liječenju ove bolesti? Što za bolesnika može učiniti liječnik, a što bolesnik sam?

Jedan od izazova u liječenje osteoartritisa je prihvaćanje ozbiljnosti ove bolesti kako od samog bolesnika tako i od liječnika. Upoznavanje bolesnika s posljedicama neliječenog osteoartritisa kao što je pojava kronične boli, oteklina zgloba i razvoj trajne zakočenosti zgloba doprinijet će motiviranosti za redovitim vježbanjem, korekcijom tjelesne težine ili primjenom lijekova.

Često se događa da pacijenti, nesvjesni težine bolesti i potencijalnog ishoda posežu za raznim pripravcima i dodacima prehrani. Uvijek iznova ponavljamo da je ovakva praksa štetna za njih jer zbog neadekvatnog liječenja može dovesti do progresije bolesti.  Jedan od izazova za liječenje osteoartritisa je prihvaćanje ozbiljnosti ove bolesti. Upoznavanje bolesnika s posljedicama neliječenog osteoartritisa kao što je pojava kronične boli, oteklina zgloba i razvoj trajne zakočenosti zgloba doprinijet će motiviranosti za redovitim vježbanjem, korekcijom tjelesne težine ili primjenom adekvatnih lijekova.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap