Biste li im povjerili svoje zdravlje? Liječit će nas doktori bez dana staža

Jasmina Grgurić
24. lipnja 2019.
Zdravlje
A- A+

Novina u zdravstvenom sustavu stiže 1. srpnja, od kada će nas u ambulantama opće medicine liječiti mladi medicinari po izlasku s fakulteta, bez dana radnog staža. Očito se na taj način želi nadomjestiti nedostatak radnog kadra, no skeptični su prema tome ne samo pacijenti, nego i stručnjaci.

Foto: Pixabay

Umjesto stažiranja i prakse, Pravilnik o načinu provođenja rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije, propisuje da će novopečeni liječnici u razdoblju od šest mjeseci do dvije godine imati svog mentora. Uz njega će biti u ordinaciji ili na klinici te pritom aktivno sudjelovati u liječenju pacijenta. Koliko će mentorstvo trajati, ovisit će prvenstveno o mladim liječnicima. No, oni koji žele odmah na specijalizaciju, moći će i dalje to činiti.

Ne bi mu se dao u ruke ni dekan Medicinskog fakulteta

Da se s time ne slaže ni sama struka, za Slobodnu Dalmaciju potvrdio je i prof. dr. sc. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu koji kaže da se sam ne bi dao u ruke takvom liječniku bez dana radnog staža.

Privatizacija obiteljske medicine ići će više na ruku liječnicima, nego pacijentima

“Kao znanstveniku teško mi je zamisliti da netko, kao što su oni koji žele vratiti nekadašnji staž, koristi anketu među studentima, u kojoj pitaju studente osjećaju li se spremni za samostalan rad, za liječenje ljudi i rezultate, te odgovore predstavljaju kao argumente za takvu odluku. Naime, ako itko kaže da se osjeća potpuno spremnim za samostalan rad nakon bilo kojega fakulteta, a posebice medicinskog, ja mu osobno ne bih povjerio svoje zdravlje, niti bih ga ikome preporučio. Nitko ne dovodi u pitanje teorijsko znanje naših studenata, ali praktične, odnosno kliničke vještine oduvijek su bile pod znakom pitanja. Ne samo u nas, nego svugdje u svijetu” – rekao je prof. dr. sc. Zoran Đogaš.

Rezultat pregovora s Europskom komisijom

Potvrdio je ipak da ova odluka, koja će zaživjeti za tjedan dana, nije nikakva novost, već datira iz 2008. godine. Rezultat je to pregovora s Europskom komisijom, zbog “uvoza” stranih liječnika koji pritom neće morati imati ni staž ni državni ispit. S obzirom da takav zakon vrijedi za strance, onda ni za domaće liječnike zakonska praksa ne smije biti drugačija.

No, tijekom svih tih deset godina, ta mjera ne samo da nije dobro iskomunicirana prema javnosti, nego nisu poduzete ni sve potrebne prilagodbe, poput što boljeg osposobljavanja mladih liječnika koji odmah po izlasku s fakulteta počinju raditi s pacijentima. Đogaš tako, poput većine svojih kolega, smatra da je staž daleko bolji izbor od mentoriranja. Očito, smatra, nismo znali što radimo kada smo pristali prije deset godina na ove uvjete, ali povratka na staro – nema.