Ataksija: Što je, kako nastaje i kako se tretira

Ana Kanazir
30. svibnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Ataksija je stanje koje se može prepoznati po nespretnim pokretima i smetnjama ravnoteže, a može doći i do zanošenja u jednu stranu ili do pada. Do nje može doći iz više razloga, a jedan od njih je oštećenje mozga uslijed moždanog udara, ozljede glave ili pak uzrok može biti manjak pojedinih vitamina i uzimanje pojedinih lijekova. Najvažnije je uočiti promjene i obratiti se svom liječniku kako bi se tretirao uzrok problema.

Starija ženska osoba sa štapom u rukama

Padovi kod starijih, Ilustracija | Foto: Rawpixsel

Ataksija je stanje, odnosno znak ili simptom određene bolesti ili nasljednog stanja. Može se prepoznati po nizu simptoma, a do nje dolazi zbog neke vrste oštećenja malog mozga, kralježnične moždine ili perifernih živaca. Liječi se tretiranjem uzroka problema.

Dan crvenih haljina
Moždani udar: 'Rizik se povećava kod žena nakon 65-te godine, a najvažnije su prevencija i pravovremena reakcija'

Simptomi ataksije

Ataksija dolazi od riječi nered, a može se prepoznati po nekontroliranim ili nespretnim pokretima. Jednako tako, može doći do poremećaja ravnoteže kod stajanja, do zanošenja ili padanja na jednu stranu, nemogućnosti hoda u ravnoj liniji, ali i do padova do kojih dolazi zbog nestabilnosti. Upravo su padovi vrlo opasni za starije osobe i čest razlog ozbiljnih ozljeda pa i smrtnosti. Padovi se mogu spriječiti, o čemu smo više pisali u ovom tekstu.

Osim problema s pokretima, ataksija može izazvati i drhtanje ruku, nogu ili drugih dijelova tijela. Kod nekih osoba se mogu pojaviti i problemi s vidom, vrtoglavica ili pak problemi s govorom, ovisno o tome koji je dio mozga oštećen.

Ataksija uzroci

Važno je znati kako ataksija nije bolest, već je ona zapravo stanje ili simptom, ali i posljedica određene bolesti ili stanja. S obzirom na uzroke, postoje akutna simetrična ataksija koju uzrokuju lijekovi, otrovi i virusna infekcija. S druge strane je kronična simetrična ataksija koja može biti posljedica hipotireoze, manjka vitamina, infekcije, alkohola, drugih otrova ili naslijeđenih stanja.

Ataksiju može uzrokovati i oštećenje mozga, kralježnične moždine ili perifernih živaca na okrajinama, kao i nedostatak kisika u mozgu. Ona se može pojaviti kao posljedica moždanog udara, multiple skleroze ili tumora na mozgu, a mogu je imati i osobe koje pretjerano konzumiraju alkohol.

Liječenje ataksije

Ataksija se može otkriti nizom pretraga, od određivanja razina pojedinih vitamina, testova na otrove, provjere štitnjače, vađenja antitijela na infekcije ili pak genskim testovima. Nekada će biti potrebno napraviti CT mozga ili magnetsku rezonancu.

Što se tiče samog liječenja, najvažnije je otkriti uzroke stanja i potom njih tretirati. Nekada će pomoći i fizikalna terapija ili vježbanje kako bi se lakše mogla održati ravnoteža i kako bi se poboljšale sposobnosti. U slučaju problema s govorom, osoba će trebati ići na govorne vježbe.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap