Antibiotici mogu utjecati na pojavu Crohnove bolesti kod starijih od 40 godina

Ana Kanazir
16. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Novo dansko istraživanje je pokazalo kako pretjerana upotreba antibiotika može utjecati na povećanu opasnost od razvoja upalnih bolesti crijeva kao što su Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis. Ovo će posebno utjecati na osobe od 40 do 60 i više godina.

lijekovi

Ilustracija: Rawpixel

Istraživanje je trajalo deset godina, a pratilo se zdravstveno stanje šest milijuna stanovnika Danske. Zaključak je da su u najvećoj opasnosti oni stariji od 40 godina, odnosno oni između 40 i 60 i više godina koji su u posljednje vrijeme često uzimali antibiotike. Zanimljiv je podatak kako se u pandemiji koristilo puno antibiotika, pri čemu je čak 32 posto Hrvata uzimalo antibiotike, od čega je njih je 11 posto uzimalo antibiotike na svoju ruku, o čemu smo pisali ovdje. Antibiotici tako mogu utjecati na pojavu Crohnove bolesti.

Opasnost antibiotika nije zanemariva

Ovisni smo o antibioticima: Liječnica upozorila na problem koji nije odmah vidljiv, a može rezultirati i smrću

Uzimanje previše antibiotika nije dobro jer dovodi do otpornosti bakterija na njih, a samim time će se i pacijenti teže izliječiti. Antibiotici bi se trebali koristiti samo kada ih liječnik odobri i treba ih piti samo po preporuci liječnika, a nikada na svoju ruku. Više o opasnosti antibiotika smo pisali ovdje.

Dansko istraživanje je potvrdilo opasnosti koje nosi pretjerano uzimanje antibiotika. U istraživanju je 90 posto sudionika dobivalo antibiotike, a nakon toga se pokazalo kako se kod njih 36.000 pojavio ulcerozni kolitis, a kod 17.000 ispitanika se pojavila Crohnova bolesti.

Bolesti su se pojavile pet godine nakon uzimanja antibiotika

Istraživanje je pokazalo kako će osobe između 40 i 60 godina koje su u posljednjih pet godina često uzimali antibiotike imati i 48 posto veći rizik od nastanka upalnih bolesti crijeva. Ovo je tako jer uzimanje antibiotika može prouzročiti trajne promjene u mikrobnom okruženju, prenosi Index.

– Iz studije je vidljivo da je uzimanje antibiotika povezano s većim rizikom od razvoja upalnih bolesti crijeva među starijim odraslim osobama u usporedbi s mlađim ljudima. Istodobno smo uočili povećan rizik od razvoja upalnih bolesti crijeva četiri do pet godina nakon izlaganja antibioticima i nakon upotrebe grupe antibiotika koji se često koriste za liječenje gastrointestinalnih patogena, rekli su znanstvenici iz istraživanja koje je objavljeno u časopisu Gut.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap