Angina pektoris: Što srce voli da ga ne boli?

Vladimira Paleček
21. studenoga 2017.
Zdravlje
A- A+

Angina pektoris je bolest srca koja izaziva umjerene do jake bolove u grudima. Kod stabilnog oblika bolesti, bol se pojavljuje nakon određene tjelesne aktivnosti, u rasponu od brzog sprinta do lagane šetnje. Kod nestabilne angine bol se javlja već u mirovanju. Bolest se pojavljuje četiri puta češće u muškaraca nego u žena

Angina pektoris najčešće je uzrokovana aterosklerozom koronarnih arterija

Anginu pektoris, vrlo neugodnu bolest, izaziva ateroskleroza,  bolest kod koje naslage bogate kolesterolom, takozvani plak, izazivaju suženje koronarnih arterija. Ateroskleroza ograničava priljev krvi do srca, čime dolazi do nedostatka hranjivih tvari i kisika, što izaziva anginozne bolove. Oba oblika angine – ali posebno nestabilni – ukazuju na neposrednu opasnost od srčanog udara.

Stabilna Angina Pectoris

Najčešće je uzrokovana aterosklerozom koronarnih arterija. Naime, naslage na unutrašnjim stijenkama koronarnih arterija sprječavaju dotok dovoljnih količina krvi u srčani mišić. Aktivnosti ili situacije koje zahtijevaju povećani dotok krvi u srce, poput vježbanja, težih obroka hrane i stresa, mogu uzrokovati anginu pektoris. Rjeđi uzroci su spazam (stezanje) koronarne arterije, bolesti srčanih zalistaka, zatajenje srca i poremećeni srčani ritam. Bolest je češća u muškaraca.

Faktori rizika

* pušenje

* visoke vrijednosti kolesterola u krvi

* visoki krvni tlak

* šećerna bolest (dijabetes)

* pojava koronarne bolesti srca u obitelji

* nedovoljna tjelesna aktivnost

* povećana tjelesna težina (30% veća od idealne).

Bolest se pojavljuje u populaciji s učestalošću od oko 3 posto.

Simptomi

Bol ili nelagoda u prsima ili blizini prsiju ispod prsne kosti može se širiti u rame, ruku, vilicu, vrat, leđa ili druga područja, a često se opisuje kao stezanje, pritiskanje, pritisak, pečenje, gušenje, bol. Bol nije točno lokalizirana, a do nje može doći i u stanju mirovanja. Simptomi uključuju obično kratke bolove u trajanju od 1 do 15 minuta, koji obično nestaju nakon odmora i/ili nitroglicerina.

Nestabilna Angina Pectoris

Nastaje uslijed grča koronarne arterije. Kod nestabilne angine bol u grudima može se javiti i u stanju mirovanja ili može doći do povećanja težine, učestalosti ili trajanja boli i pri nižim razinama aktivnosti.

Liječenje

Ciljevi liječenja su smanjenje simptoma i sprječavanje komplikacija. U slučaju pojave boli u prsima, preporuča se mirovanje. Tijekom angioznog napada daju se acetilsalicilna kiselina, heparin i nitroglicerin. U nekih je bolesnika potrebno operativno liječenje: ugrađivanje aorto-koronarne premosnice ili širenjem sužene krvne žile. Kao komplikacije angine pektoris mogu nastati akutni infarkt miokarda te iznenadna smrt zbog smrtonosnih aritmija. Liječnici savjetuju da se javite ako se u grudima razvije nepoznata bol, ako napad promijeni svojstva, učestalost, težinu ili trajanje, ako su potrebne veće doze nitroglicerina ili bol ne prestaje u roku od 15 do 20 minuta.

Pomoć iz riznice prirode

Svatko tko boluje od ove bolesti trebao bi stalno biti pod liječničkim nadzorom, pri čemu je vrlo važno slijediti upute liječnika. Takve tipične preporuke uključuju uzimanje nitroglicerina, aspirina i često drugih lijekova za smanjenje kolesterola i krvnog tlaka. Kao dodatak ovim mjerama, postoji određeni broj ljekovitih biljaka koje također mogu pomoći. Ipak, prije nego počnete koristiti te biljke, trebate se o tome posavjetovati sa svojim liječnikom.

Glog

Pripravci od plodova gloga (Crataegus, različite vrste) u cijeloj se Europi široko koriste za liječenje blažeg oblika angine pektoris. Detaljna istraživanja pokazala su da ekstrakt gloga poboljšava funkciju srca, širenjem koronarnih arterija. To zauzvrat poboljšava opskrbu srca krvlju i kisikom. Glog također smanjuje razinu kolesterola u krvi, što je vrlo dobro za srce, a uz to, prema europskim kliničkim iskustvima, može ga se bez problema uzimati kroz duži vremenski period. U knjizi “Ljekovito bilje po vlastitom odabiru”, dr. Varro Tyler, umirovljeni profesor farmakognozije (farmacije prirodnih proizvoda) na Sveučilištu Purdue u Indiani, pojašnjava kako su za dobro djelovanje gloga na rad srca zaslužni posebni sastojci te biljke – oligomerni procijanidi (OPC). Dodatne korisne učinke na ljude izazivaju i drugi u njemu prisutni sastojci, poznati pod nazivom flavonoidi, koji odčepljuju suženja koronarnih arterija.

I Komisija E, stručno tijelo njemačke vlade koje izrađuje prijedloge za upotrebu ljekovitog bilja u medicini, potvrđuje korisnost gloga u liječenju brojnih srčanih oboljenja. Stručnjaci za liječenje prirodnim lijekovima preporučuju dnevnu dozu od 240 do 480 miligrama standardiziranog ekstrakta.

Upozorenje: glog je moćan lijek za srce i stoga ga nemojte uzimati bez prethodnog savjetovanja sa svojim liječnikom.

Angelika

Angelika (Angelica archangelica) i ostale ljekovite biljke iz porodice mrkava također vam mogu pomoći bolujete li od ove bolesti. Naime, lijekovi za sprječavanje taloženja kalcija standardno spadaju u lijekove koji se koriste za liječenje angine pektoris, a angelika sadrži 15 spojeva čije je djelovanje u velikoj mjeri slično djelovanju tih lijekova. Slični sastojci nalaze se i u drugim biljkama iz porodice mrkava: mrkvi, celeru, koromaču, peršinu i pastrnjaku. Probajte sami načiniti napitak od njihove mješavine, dakle od angelike, mrkve, celera, koromača, peršina i pastrnjaka, uz dodatak vode i nešto začina.

Đumbir pospješuje jačanje srčanoga mišićnog tkiva, na sličan način kako to radi lijek digitalin

 

Đumbir

Ovaj nepravilni korijen, koji možemo pronaći u većini naših trgovina, snižava krvni tlak i kolesterol, što pomaže u radu srca, te djeluje i u liječenju angine pektoris. U knjizi Paula Schulicka, travara iz Nove Engleske, pod nazivom” Đumbir: obični začin i čudesni lijek”, piše kako je đumbir vrlo dobar u sprječavanju srčanog udara, te dodaje kako jedna izraelska klinika za srčane bolesti preporučuje uzimanje pola žličice đumbira u prahu dnevno. Čini se da je đumbir antioksidans, koji krvne žile na određeni način štiti od oštećenja što ih izaziva povećana prisutnost kolesterola. Đumbir također pospješuje jačanje srčanog mišićnog tkiva, na sličan način kako to radi lijek digitalin. Probajte ga redovito konzumirati i koristiti pri kuhanju.

Češnjak i luk

I češnjak i luk pomažu u liječenju srčanih bolesti, snižavanjem razine kolesterola i krvnog tlaka, te sprječavanjem stvaranja krvnih ugrušaka koji izazivaju srčani napad. Prema jednoj studiji, žvakanje jednog češnja bijelog luka dnevno za 9 posto smanjuje razinu kolesterola. Svaki postotak povećanja kolesterola u dvostrukoj mjeri povećava rizik od srčanog udara, tako da jedan češanj dnevno taj rizik smanjuje za 18 posto. I običan, crveni luk djeluje na sličan način, iako nije toliko učinkovit.

 

Životno slomljeno srce može dovesti do koronarne bolesti srca

Izvori:

www.plivazdravlje.hr

www.heart.org

James A. Duke “Zelena ljekarna”

Varro Tyler “Ljekovito bilje po vlastitom odabiru”

Paul Schulick “Đumbir: obični začin i čudesni lijek”

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap