Ispijanje vina svaki dan ipak nije tako zdravo, čak i ako je samo jedna čaša u pitanju

Matej Markovinović
2. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Dugo se govori da čaša vina dnevno može imati razne benefite za zdravlje osobe. No, činjenica je da alkohol čak i u umjerenim dozama može izazvati neke zdravstvene probleme poput, primjerice, prekomjerne težine ili pak visokog tlaka.

Vino za neke nije samo alkoholno piće za opuštanje, već i umjetnost, kultura i tradicija koja se proteže kroz povijest. No, dok se mnogi prepuste uživanju u čaši vina uz večeru nakon napornog dana, pitanje koje često postavljamo jest – kakve posljedice svakodnevno ispijanje vina ima na naše zdravlje? Mnoga istraživanja pružaju raznolike perspektive i zaključke, no čini se da i umjereno ispijanje vina, poput čaše na dan, može imati posljedice na vaše zdravlje.

Evo što se sve događa kada svaki dan konzumirate vino, čak i u umjerenoj dozi.

Povećana tolerancija na alkohol

Bez obzira na vrstu alkohola koju odaberemo, redovita konzumacija dovodi do povećane tolerancije, što znači da će s vremenom biti potrebno više pića kako bismo postigli isti učinak. Nekima to možda zvuči dobro jer misle da ako ne osjete ‘pijanstvo’ da im alkohol ne šteti, ali to u stvarnosti nije tako. Fizičko oštećenje stanica i dalje se događa, kao i još neke nuspojave.

Povećani rizik od raka

Alkohol se pridružuje skupini namirnica koje su povezane s povećanim rizikom od nekih vrsta raka. Nacionalni institut za rak potvrđuje da postoji znanstveni konsenzus o vezi između povećane konzumacije alkohola i većeg rizika od raka glave, vrata, jednjaka, jetre, dojke i debelog crijeva. Čak i osobe koje konzumiraju samo jedno piće dnevno mogu povećati svoj rizik, prenosi Eat This.

Utjecaj na razinu stresa

Smanjenje stresa često je motivacija za konzumaciju alkohola. Crno vino  može pomoći u smanjenju mentalnog i emocionalnog stresa zbog prisutnosti spoja poznatog kao resveratrol, koji blokira enzime u mozgu odgovorne za anksioznost i depresiju. Također, uživanje u čaši vina tijekom ugodnog razgovora s partnerom ili prijateljima može dodatno smanjiti stres, jer je dokazano da društvena interakcija ima pozitivan učinak na smanjenje stresa.

No, druga istraživanja sugeriraju da veća konzumacija alkohola može povećati oslobađanje hormona stresa – kortizola. Važno je napomenuti i da je upotreba alkohola kao mehanizma suočavanja sa stresom poprilično nezdrava sama po sebi.

Dobivanje na kilaži

U prosjeku, čaša vina (bilo crnog ili bijelog) sadrži otprilike 120 do 125 kalorija. Možda to na prvu ne zvuči puno, ali se to može sakupiti i tako se dobivaju neželjeni kilogrami.

Rast krvnog tlaka

Unatoč mogućim koristima za srce, svakodnevna konzumacija vina ima suprotan učinak na tlak. Naime, prekomjerna konzumacija može povećati rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih problema, kao što su povišeni krvni tlak i moždani udar.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap