Ako vam se čini da su vam simptomi alergije ove godine puno gori nego ranije, vrlo vjerojatno ste u pravu

Ana Kanazir
4. lipnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Alergije se mogu aktivirati u bilo kojoj dobi i bilo kojem razdoblju života. Neke osobe će imati blage simptome, dok neki u proljeće neće moći normalno funkcionirati. Pokazalo se kako postoje opravdani razlozi zašto su simptomi alergije ove godine gori nego inače, ali i zašto traju puno dulje.

Ženska osoba puše nos zbog alergija, u pozadini su žuti cvjetovi

Alergija | Ilustracija: Pixabay

Kako smo ovdje saznali od izvanredne profesorice i pročelnice Zavoda za reumatologiju, alergologiju i kliničku imunologiju KBC-a Split, Dijane Perković, kod starijih osoba je najčešća alergija na pelud. Upravo se od 1990. godine povećala količina peludi u zraku i to za 21 posto, a samim time su i simptomi puno izraženiji.

Ženi curi nos zbog alergija
Alergije: Mogu li se dobiti bilo kada u životu i kako se boriti protiv njih

Za sve su krive klimatske promjene

Mnogi ljudi imaju alergije, a čini se kako su simptomi sve gori ove godine. Jednako tako, zabilježen je i porast alergija na razne alergene. Stručnjak Shyam Joshi, predsjednik Odsjeka za alergije i imunologiju i medicinski direktor Klinike za alergije i imunologiju na Sveučilištu za zdravlje i znanost u Oregonu je rekao kako postoje određeni čimbenici koji utječu na porast alergija.

Joshi kaže da su glavni uzrok učestalih alergija klimatske promjene, odnosno toplo vrijeme.

– Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća klimatske promjene dovele su do dužih sezona oprašivanja i veće količine peluda. To je uglavnom zbog smanjenog broja dana s mrazom svake zime i povećanja CO2 u zraku, što dovodi do brutalnijeg ciklusa oprašivanja za biljke, rekao je Joshi za Best Life.

Alergije traju sve dulje

Osim klimatskih promjena i promjena u prirodi, na loše reakcije na alergije utjecaj imaju i promjene u prehrani osobe, ali i promjene u mikrobiomu.

Još jedan problem koji se javlja je i trajanje sezone alergije koja je sve dulja. Kako je objasnio stručnjak, na ovo također utječu promjene u vremenu, koje je sve toplije i mraz koji je bio ranije ove godine pa su i biljke imale više vremena za cvjetanje i oprašivanje.

U borbi s alergijama mogu pomoći kalendari, izbjegavanje alergena koliko je moguće, ali i korištenje prirodnih pripravaka o kojima smo pisali u ovom tekstu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap