[9.3.] Rođen Jurij Gagarin, prvi čovjek u svemiru

Josip Mihaljević
9. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

Osim masovnog naoružavanja, svemirska utrka između SAD-a i SSSR-a obilježila je Hladni rat. Tehnološka superiornost koja je bila potrebna za pobjedu u svemirskoj utrci bila je nužna kako bi jedna strana pokazala svoju simboličku i ideološku nadmoć. Sovjetski pilot i pionir austronautike Jurij Gagarin je na današnji dan izašao iz Zemljine orbite i postao prva osoba koju je čovječanstvo poslalo među zvijezde.

Foto: Jurij Gagarin u Helsinkiju 1961. godine

Svemirska utrka zahtjevala je ogromne količine resursa i na početku je izgledalo dosta povoljno za Ruse. Prvi su poslali umjetni satelit Sputnik 1 1957. godine, a najsvjetliji trenutak za rusku stranu dogodio se 1961. godine – kada su uspješno poslali Juurija Gagarina izvan Zemljine orbite.

Put oko svijeta u 108 minuta

[8.3.] Važni prosvjedi žena za veća prava, plaću i bolje uvjete rada

Jurij Gagarin rođen je na današnji dan 1934. godine u selu Klushino, koje se nakon njegove smrti preimenovalo u Gagarin. Kao i gomila drugih ljudi u Sovjetskom savezu živjeli su teškim životom budući da je taj dio Rusije bio pod okupacijom nacističke Njemačke. Nakon Drugog svjetskog rata, uspješno je završio tehničku školu i pristupio je vojsci u kojoj je obučen za pilota. Za potrebe Sovjetskog svemirskog programa ušao je u usku konkurenciju s pet drugih kandidata, a izabran je zbog niskog stasa (bio je visok 1,57m) jer je svemirska letjelica Vostok bila dosta tijesna.

Na današnji dan 1961. godine testirana je svemirska letjelica Sputnik 9 koja je sadržavala jednu ljudsku lutku, psa Chernushku, nekoliko miševa i jednog zamorca. Misija je bila uspjeh i sve je bilo spremno za Gagarina – mjesec dana kasnije, 12. travnja letjelica Vostok je uspješno ušla u Zemljinu orbitu i Jurij Gagarin postao je prvi čovjek u svemiru.

Nakon uspješne misije, Gagarin je postao poznat u cijelome svijetu – a SSSR je unovčio njegovu popularnost šaljući ga na raznorazne internacionalne turneje po zapadnome svijetu. One nisu dugo trajale, jer je u poginio u zrakoplovnoj nesreći 1968. godine radeći rutinske vježbe.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [8.3.] na linku ovdje.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap