[6.8.] Sjećanje na Savku Dabčević-Kučar, jednu od glavnih predvodnica Hrvatskog proljeća

Josip Mihaljević
6. kolovoza 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan preminula je Savka Dabčević-Kučar, hrvatska političarka i ekonomistica. Osim po predvođenju Hrvatskog proljeća s funkcije predsjednice Centralnog komiteta SK Hrvatske, ostat će zapamćena kao prva ženska predsjednica Hrvatske narodne stranke.

savka dabčević kučar

Foto: Savka Dabčević-Kučar | Youtube screenshot

Savka Dabčević-Kučar rođena je na Korčuli, 6. prosinca 1923. godine. Završila je Žensku realnu gimnaziju u Splitu u kojoj je bila najmlađa maturantica. Mnogostruki interesi i nadarenost za književnost, filozofiju, psihologiju, umjetnos i povijest rezultirali su time da je bila najbolja učenica u generaciji.

Za vrijeme NDH, nije nastavila školovanje, a Savka je davala instrukcije učenicima i tako uzdržavala svoju obitelj.

U rujnu 1943. godine, odlazi u partizane nakon što su joj fašisti pretukli brata. Kao i brojni drugi neprijatelji režima, poslana je u El Shatt, a vratila se u Hrvatsku 1945. godine.

Nakon rata upisuje ekonomiju koju je diplomirala 1949. godine. Bila je jedna od prvih doktorica ekonomije u Hrvatskoj. Zaposlila se na fakultetu, ali je sudjelovala i u drugim partijskim aktivnostima. Primjerice, bila je članica delegacije SFRJ u Ujedinjenim narodima.

Predsjednicom SK Hrvatske postaje 1969. godine, ali vrlo brzo upada u probleme s tadašnjom vlasti.

Bila je vodeća osoba kulturno-političkog pokreta poznatog kao Hrvatsko proljeće, koji je tražio pripadajuća prava Hrvatskoj u okviru Jugoslavije. Zbog sudjelovanja, poltiički je osuđena u Karađorđevu 1971. godine od tadašnjeg komunističkog vodstva. Uvelike joj je zabranjeno javno djelovanje.

Tek 1990. godine se vraća u politiku, gdje zajedno s istomišljenicima formira demokratsku hrvatsku stranu centra – Hrvatsku narodnu stranku. Postala je prvim predsjednikom HNS-a, a tu je dužnost obnašala do 1994. godine, a potom sudjeluje u vođenju stranke s nešto niže pozicije.

Na današnji dan 2009., preminula je u Zagrebu. Poslušajte djelić njenog govor u Zagrebu za vrijeme Hrvatskog proljeća 1971. godine.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [5.8.] na ovom linku.

 

[6.8.] Sjećanje na Savku Dabčević-Kučar, jednu od glavnih predvodnica Hrvatskog proljeća
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap