[6.9.] Sjećanje na Luciana Pavarottija, opernog tenora koji je bio i pop zvijezda

Josip Mihaljević
6. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 2007. godine napustio nas je Luciano Pavarotti, jedan od najpoznatijih i najboljih pjevača njegovog vremena. Slovio je za najpoznatijeg tenora u bogatoj talijanskoj opernoj tradiciji, a bio je toliko popularan da se iz svijeta opere “prelio” u svijet moderne, pop glazbe.

luciano pavarotti

Foto: Luciano Pavarotti | Youtube screenshot

Luciano Pavarotti bio je talijanski operni pjevač, tenor, koji je obilježio operu dvadesetog stoljeća. Na vrhuncu svojih vokalnih osobnosti, moglo bi se reći  da je bio najbolji tenor na svijetu, ali nema sumnje da se radilo o elitnom umjetniku. Pavarotti je jednostavno bio uspješniji od drugih.

Bio je prevelik za sve manji svijet opere i često je napuštao njihove granice kako bi se družio s drugim svjetski poznatim glazbenim zvijezdama. Sve to je rezultiralo činjenicom da je Pavarotti postao jedan od najpoznatiji, ali i najkomercijalnije uspješnih opernih tenora.

Tijekom karijere je snimao čitave opere i individualne arije, a zbog mogućnosti da na konstantnoj bazi reproducira visoke tonove dobio je nadimak Kralj visokih C tonova.

Naravno, Pavarotti je, zajedno s Joseom Carrerasom i Placidom Domingom bio član famozne skupine Trojica tenora, s kojima je djelovao devedesetih i ranih 2000-ih godina. Mnogi njihovi nastupi su bili televizijski prenošeni što ih je samo zacementiralo kao glazbene zvijezde.

Surađivao je s Bon Jovije, Bryanom Adamsom, Mariah Carey, Sheryl Crow, Stingom, Frankom Sinatrom, Eltonom Johnom, Celine Dion, Ericom Claptonom, Andreom Bocellijem i mnogim drugim poznatim umjetnicima.

Pavarotti je bio i veliki humanitarac, svake godine je u svojoj rodnoj Modeni organizirao humanitarni nastup “Pavarotti i prijatelji”, a sva prikupljena novčana sredstva bi išla za razne  humanitarne svrhe, pa tako i za žrtve rata u Bosni i Hercegovini.

Tijekom oproštajne turneje 2006. godine, dijagnosticiran mu je rak gušterače. Pavarotti je istupao u medijima s namjerom da će se u potpunosti boriti protiv bolesti i da će se vratiti pjevanju. Maestro ipak nije uspio u svome naumu, preminuo je na današnji dan 2007. godine.

______________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [5.9.] na ovom linku.

[6.9.] Sjećanje na Luciana Pavarottija, opernog tenora koji je bio i pop zvijezda
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap