[6.7.] Počela proizvodanja puške koja je mogla promijeniti tok Drugog svjetskog rata

Josip Mihaljević
6. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1949. godine, Rusi su masovno počeli proizvoditi najpopularniju pušku koju je svijet ikada vidio – AK-47. AK je kratica za Avtomat Kalašnjikova, a u doslovnom prijevodu znači Kalašnikovljeva automatska puška.

kalašnjikov

Foto: Kalašnjikov | Pixabay

Mikhail Kalashnikov bio je tenkista u Drugom svjetskom ratu. Bio je inžinjer, a nakon ozljede ramena morao se vratiti u Rusiju 1942. godine. U bolnici je načuo svoje sovjetske suborce kako se često žale na kvalitetu pušaka koje koriste i odlučio je to promijeniti.

Napravio je nekoliko prototipa za vrijeme trajanja Drugog svjetskog rata, ali još uvijek nisu postojali preduvjeti za masovnu proizvodnju za vrijeme rata.

Dok prvi dio kratice AK-47 označava Avtomat Kalašnjikova, drugi dio označava godine kada je službeni model puške usavršen (1947.).

AK-47 predstavaljao je pravu revoluciju na području bojnih pušaka. Bila je izdržljiva, lagano se koristila, a cijena izrade je bila manja nego kod drugih pušaka iz tog vremena. Sve to je značilo da će AK-47 postati globalni hit.

Puška je od tada ušla u Guinessovu knjigu rekorda, danas na svijetu postoji oko 100 milijuna Kalašnjikova u uporabi. Koriste ju u gotovi svim zemljama, od Afganistana do Zimbabvea.

Procjenjuje se da je AK-47 izazvao više smrti nego sva bombardiranja, zračni napadi i napadi raketama zajedno! Ipak, to ne brine Mikhaila Kalashnikova, koji za destrukciju i smrt krivi političare:

“Spavam jako dobro, hvala na pitanju. Političari su krivci za rat i razaranja budući da ne mogu doći do mirnog načina rješavanja problema i oslanjaju se na silu i nasilje”, rekao je novinarima 2007. godine.

Kalashnikov je preminuo u prosincu 2013. godine u dobi od 94 godine, a za svoj izum primio je brojne nagrade: Heroj socijalističkog rada, Staljinovu nagradu, Lenjinovu nagradu, Heroj ruske federacije i brojne druge.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [5.7.] na ovom linku.

[6.7.] Počela proizvodanja puške koja je mogla promijeniti tok Drugog svjetskog rata
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap