[6.6.] Jedna od najpoznatijih igara ugledala svjetlo dana – jeste li igrali Tetris?

Josip Mihaljević
6. lipnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji  dan 1984. godine svjetlo dana ugledala je jedna igra koja će kasnije poharati svijet. Svi su barem jednom čuli za Tetris. Kako i ne bi, igra se pojavila na gotovo svim mogućim platformama: od igraćih konzola koje su bile popularne u osamdesetima, računalima, džepnim računalima, mobilnim telefonima pa čak i kalkulatorima.

tetris

Foto: Tetris | Youtube screenshot

Tetris je na današnji dan 1984. izašao na tržište zahvaljujući ruskom znanstveniku Alekseju Pažitnovu. Pažitnov je radio kao programer u računalnom centru Sovjetske akademije znanosti i oduvijek ga je zanimala logika.

Ime Tetris potječe od grčke riječi “tetra” – što znači četiri. Ako niste upoznati s ovom igrom, jako je jednostavna. Komadići napravljeni u različite oblike koji se sastoje od četiri kvadratića “padaju” prema ravnoj podlozi. Vaš je zadatak koristiti logiku: imate mogućnost okretati predmete i mijenjati im putanju kako oni padaju. Jednom kad cijeli “red” ispunite – on se magično briše – dobijete određen broj bodova i više mjesta za nadolazeće objekte.

Tetris je vrlo brzi prestao biti ruska igrača, jednostavno se proširio po cijelom svijetu. I po svim platformama. Vrhunac popularnosti doživio je 1989. godine na popularnoj konzoli Gameboy.

Od tada je ozbiljno ušao u živote velikog broja ljudi, a i sam je postao dio popularne kulture. Tako se u filmu ‘Policijska akademija: Misija u Moskvi‘ ozbiljno aludira na Tetris – smatrali su kako Rusi Tetrisom pokušavaju hipnotizirati Amerikanace. Kako i ne bi, “uvodna pjesma” u Tetrisu je s vremenom postala ozbiljan hit.

Jedan od najstarijih portala koji se bavi videoigrama, IGN, Tetris je svrstao na treće mjesto u izboru “100 najvećih videoigara svih vremena”.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [4.6.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap