[5.6.] Na današnji dan posljednju je utakmicu odigrao “košarkaški Mozart”

Josip Mihaljević
5. lipnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1993. godine “Mozart” hrvatske košarke odigrao je posljednju utakmicu. Mnogima najbolji hrvatski sportaš tragično je umro u prometnoj nesreći nekoliko dana kasnije. U samo 29 godina uspio je ostaviti trag na najvećoj košarkaškoj pozornici – NBA-u.

drazen petrovic

Foto: Dražen Petrović | Youtube screenshot

Dražen je rođen 1964. godine u Šibeniku. Uzima ga se kao jednog od najznačajnijih košarkaša iz Europe. Bio je jedan od prvih Europljana koji je otišao u najjaču ligu na svijetu – NBA i tamo ostavio značajnog traga. Nakon njega, krenuo je veliki val europskih igrača koji su pratili Draženove korake u NBA, ali rijetki od njih su postigli zapažene rezultate.

Ovaj talent debitirao je već s 15 godina u seniorskoj ekipi prvoligaškog Šibenika, a nakon toga je obilježio jednu eru. Košarku je počeo trenirati jer se njome bavio njegov stariji brat, a iza ovog talenta stoji ogromna količina znoja i suza. Možete li samo zamisliti jednog dječaka u Jugoslaviji, kako do ponoći ostaje u dvorani kako bi vježbao i ispraksirao svoj šut? Možete li vjerovati da će istom tom dječaku za nekoliko godina američki mediji tepati da je “košarkaški Mozart”, a zbog istog ovog šuta će ga neki zvati “hrvatski snajper”. To vam je, ukratko, bio Dražen.

Mnogi klubovi su se borili za njegovu naklonost, a Dražen je izabrao Cibonu. Dva puta ju je odveo na europski tron i oba puta je dobio

krešimir ćosić
[25.5.] Pročitajte što su govorili o maestru i virtuozu košarke, legendi Kreši Ćosiću

nagradu za najboljeg europskog igrača. Nakon toga je prešao u Real Madrid, gdje je također osvajao trofeje.

U istom razdoblju bio je vođa jugoslavenske košarkaške reprezentacije s kojima je postao europski i svjetski prvak 1989. i 1990. godine.

Fenomenalne igre u karijeri su mu bile zlatna karta za SAD – 1990. odlazi u NBA. Ne samo da je 1992. bio najbolji šuter momčadi (pogotovo trica), nego i najbolji Europljanin koji je dotad igrao u NBA ligi. Još jedan trofej bio je i onaj najboljeg braniča pucača NBA te sezone.

Vijest o njegovoj smrti odjeknula je u javnosti poput bombe. Vraćajući se u Zagreb, tragično je preminuo u prometnoj nesreći 7. lipnja 1993. godine.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [4.6.] na ovom linku.

 

[5.6.] Na današnji dan posljednju je utakmicu odigrao “košarkaški Mozart”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap