[5.5.] Pročitajte citate poznatog danskog filozofa i teologa Sørena Kierkegaarda

Josip Mihaljević
5. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1813. godine rođen je najpoznatiji danski filozof Søren Kierkegaard. Struka ga cijeni kao jednog od glavnih zaslužnih za osnivanje filozofske škole egzistencijalizma – filozofskog pristupa koji naglašava postojanje svake pojedine osobe kao individualca koji djeluje po principu slobodne volje.

kierkegaard

Kierkegaard | Youtube screenshot

Kierkegaard je jedan brilijantan, sumoran, tjeskoban i često urnebesan pisac. Napisao je 22 knjige, a tri glavne će ga zauvijek zacementirati u povijest filozofije kao osnivača egzistencijalizma. Moglo bi se reći kako je centralna tema njegovog filozofskog rada – krhkost života i smrt. Rođen je u bogatoj obitelji, posljednji od sedmero djece. Smrt je često bila oko njega, do dvadesete godine umrli su mu svi članovi obitelji osim jednog brata.

Kako ne bi totalno poludio, Kierkegaard je postao skriboman. Pisao je i pisao, a znao je objavljvati čak nekoliko radova na dan. Malo toga je zaradio od pisanja tako da se ne može reći da mu je to glavna motivacija – pisao je kako bi spasio sebe, i prema njemu, cijelo čovječanstvo. Bio je nevjerojatno krhkog zdravlja, a umro je kao 42-godišnjak od bolesti kralježnice.

Top 10 citata Sørena Kierkegaarda

“Ljudi zahtijevaju slobodu govora kao zamjenu za slobodu misli koju odbijaju koristiti.”

“Ono što je jedino bitno jest pronaći svrhu, ključna stvar za mene jest pronaći istinu koja je istina za mene, pronaći ideju za koju sam voljan živjeti i umrijeti.”

“Život se jedino može shvatiti gledajući unatrag, a moramo ga živjeti prema unaprijed.”

“Tiranin umire i njegova vladavina je gotova. Mučenik umire i njegova vladavina tek počinje.”“Život nije problem koji se mora riješiti, nego stvarnost koju moramo iskusiti.”

“Molitva ne mijenja Boga, ali mijenja onoga koji moli.” 

“Istina je zamka: ne možeš ju dobiti bez da ona ne dobije tebe.”

“Trebao mi je Bog svakoga dana, kako bi se obranio od obilnosti raznih ideja.”

“Najčešći oblik očaja je – onaj kad nisi ono što jesi.”

“Sve ja vidim savršeno: postoje dvije moguće situacije – pojedinac može nešto učiniti, a i ne mora to nešto učiniti. Moje iskreno mišljenje i moj prijateljski savjet: napravio ti ili ne napravio – požalit ćeš oboje.”

___________________________

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap