[4.5.] Frank Sinatra i Peggy Lee rasturili na prvoj dodjeli Grammyja, poslušajte hitove iz 1958.

Josip Mihaljević
4. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Prvo ikada dodjeljivanje nagrade Grammy održano je na današnji dan 1959. godine. Riječ Grammy potječe od riječi gramofon, a radi se o dodjeljivanju nagrada za najbolje glazbene izvođače po kategorijama, poput Oscara za filmove.

frank sinatra

Foto: Frank Sinatra | Pixabay

Dvije različite ceremonije održale su se istoga dana; prva u Beverly Hilton hotelu u Californiji, a druga u hotelu Sheraton u New Yorku. Neki od hitova koji su dobili nagrade su popularni i danas, a sada možete poslušati tri bezvremenska hita koji su zaslužili prve Grammyje.

Frank Sinatra – Witchcraft

Pjesmu Witchcraft napisali su Cy Coleman i Carolyn Leigh, a izašla je kao singl legendarnog Franka Sinatre. Pjesma se 16 tjedana zadržala na top ljestvicama, a kasnije su je obradili brojni glazbenici. Jedna od njih je i Peggy Lee, koja je sljedeća na redu.

Peggy Lee – Fever

Pjesmu Fever napisali su Eddie Cooley i Otis Blackwell, a proslavila ju je upravo Peggy Lee. Njezina ikonska izvedba ove pjesme zavrijedila joj je nominacije za pjesmu godine i album godine, a brojni kritičari su ovu pjesmu dugi niz godina smatrali jednu od najboljih iz tog perioda. Kasnije su pjesmu obrađivali Elvis Presley, Madonna i Beyonce.

 Domenico Modugno – Volare

Nagradu za najbolju pjesmu osvojio je talijanski izvođač Domenico Modugno s izvedbom pjesme Volare. Volare u prijevodu znači ‘letjeti’. Dominico je pjesmu izveo i na Euroviziji 1958. godine gdje je osvojio treće mjesto. Ukupne prodaje svih verzija ove pjesme su preko 22 milijuna diljem svijeta što ju čini jednom od najpopularnijih pjesama s Eurovizije svih vremena.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [3.5.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap