[31.7.] Zahvaljujući jednom novinaru, britanske vlasti pustile Micka Jaggera i Keitha Richardsa iz zatvora

Josip Mihaljević
31. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Legendarni Rolling Stonesi nisu bili toliko nedodirljivi na početku njihovih karijera. Nakon jednog preglasnog tuluma u kući gitarista Keitha Richardsa, policija je napravila raciju. Budući da je u kući bilo podosta droge, Richards i pjevač Mick Jagger dobili su svaki po tri mjeseca u zatvoru. A spasio ih je – novinar iz The Timesa.

jagger richards zatvor

Foto: Mick Jagger i Keith Richards | Youtube screenshot

Mick Jagger je izjavio kako je za ranije puštanje iz zatvora zaslužan jedan novinar iz britanskog The Timesa, stuff.co.nzpiše .

Megapopularni dvojac je 1967. godine organizirao veliki tulum na kojem je bilo svega i svačega. Tadašnje vlasti nisu imale previše razumjevanja za buntovnu rock kulturu koja je zavodila mlade ljude diljem svijeta. I od Rolling Stonesa su htjeli napraviti primjer – takvo ponašanje neće biti tolerirano.

Policajci su nakon racije pronašli veliku količinu marihuane i manju količinu amfetamina, a uhićeni su Keith Richards i Mick Jagger. Na tulumu je bio i basist Beatlesa, George Harrison, ali je otišao s tuluma prije nego su se pojavili policajci.

Sud im je izdao veliku kaznu od godinu dana zatvora, želeći poslati poruku da buntovno ponašanje ne dolazi u obzir.

“Stonesi su im bili dobre mete, savršene zarpravo. Oni su mislili da mi s našom glazbom i našim ponašanjem uvodimo degenerativna moralna ponašanja. Tražili su žrtvenog janjca kako bi poslali poruku čitavoj generaciji”, izjavio je Jagger u 2017., kada je u intervjuu pričao o zatvoru.

Zahvaljujući Rees-Moggu, novinaru iz britanskog The Timesa, pušteni su van nakon samo mjesec dana u zatvoru. Prozvao je vlasti i inzistirao na ideji da su vlasti Stonese strpali u zatvor zbog toga tko su i što predstavljaju, argumentirajući kako bi anonimna osoba dobila daleko blažu kaznu. Nakon pritiska, vlasti su popustile i “vratile dite materi”, odnosno Stonese njihovoj publici.

“Taj člank nas je izbavio van. Sjećam se da sam ga čitao u zatvoru. Jednog dana je objavljen, svi su pričali o njemu, sljedećeg dana su nas pustili van. Novinar Rees-Mogg jednostavno je objasnio histeriju oko cijelog slučaja i kritizirao pravosuđe u smislu – zakoni su tu da nas štite, ovo je pretjerivanje.”

Priča o Stonesima traje i dan danas, a i sami su postali dio “establišmenta”, budući da je kraljica Elizabeta Jaggera proglasila vitezom u 2002. godini.

https://www.youtube.com/watch?v=GlSbQNHHy50

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [30.7.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap