[30.7.] Rođen Arnold Schwarzenegger, čovjek kojem je uspjelo sve što je poželio

Josip Mihaljević
30. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1947. godine rođen je austrijsko-američki glumac Arnold Schwarzenegger. Teško je nabrojati čime se sve bavio u svojoj bogatoj karijeri, iako se ona može podijeliti u tri cjeline. Prva, ona gdje je bio profesionalni bodybuilder. U nama najpoznatijoj drugoj, neko vrijeme bio je glavni akcijski junak u Hollywoodu, a kasnije se bacio u politiku – dva puta je biran za guvernera najveće američke savezne države Kalifornije.

arnold schwarzenegger

Foto: Arnold Schwarzenegger

Arnoldu Schwarzeneggeru stvari jednostavno polaze za rukom. Rođen u malom austrijskom selu Thalu, bio je prosječan učenik, ali se istaknuo vedrim duhom i smislom za humor.

Kao mladić, bavio se nekolicinom sportova da bi se s 14 godina odlučio posvetiti karijeri bodybuildinga. Sa samo 20 godina, osvojio je najveću nagradu koju taj sport ima – titulu mistera Olimpije, koju je obranio čak sedam uzastopnih godina zaredom. O svijetu “bildanja” napisao je nekolicinu knjiga, a danas se po njemu zove najveće svjetsko profesionalno natjecanje u bodybuildanju – Arnold Sports Festival.

Tada je već zagrebao po površini slave i odlučio se odseliti u SAD. Njegov engleski nikada nije bio savršen, krasio ga je krut austrijski naglasak ali ništa to mu nije bila prepreka da ostvari jednu od najpoznatijih filmskih karijera 20. stoljeća.

Proslavio se odmah na prvom filmu kada je u glavnoj ulozi tumačio Konana Barbarina, a nakon toga su uslijedili samo hitovi: serijal Terminator, Commando, Predator, Total Recall, True Lies i drugi.

U SAD-u je za vrijeme 80-ih godina u Bijeloj kući sjedio Ronald Reagan, također bivši glumac. Arnold je godinama bio član Republikanske stranke, a početkom 2000.-ih odlučio se baviti politikom. Kada je kalifornijski guverner Gray Davis zbog krize s budžetom morao odstupiti, Arnold se kandidirao za njegovo mjesto. Osvojio je te izbore i 2003. godine postao 38. guverner Kalifornije. Napravio je solidan postao u ostatku Davisovog mandata, kandidirao se na sljedećim izborima i ponovno postao guverner.

Tijekom života imao je brojne nadimke, mladog bodybuildera zvali su Austrijski Hrast, Hollywood mu je tepao ‘Arnie’, a kada je postao guverner dobio je nadimak “The Governator”, spoj guvernera i terminatora.

Nakon političke karijere, ponovno se vratio na filmska platna, a danas slavi 71. rođendan!

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [29.7.] na ovom linku.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap