[30.3.] Rođen Vincent van Gogh, jedan od najboljih slikara u povijesti umjetnosti

Josip Mihaljević
30. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

Jedan od najslavnijih umjetnika svih vremena, Vincent van Gogh rođen je na današnji dan 1853. godine u Zundertu, malom gradu na jugu Nizozemske. Predstavnik je europskog post-impresionizma, a njegov opus broji oko 850 slika i više od 900 crteža. Njegova djela su danas razasuta po cijelome svijetu u umjetničkim galerijama.

vincent van gogh

Foto: autoportret Vincenta van Gogha | Youtube screenshot

Bio je jako vezan za svog mlađeg brata Thea s kojim je odrastao među žitnim poljima i mirisnim šumama u pokrajini Brabanta. S 12 godina morao je napustiti idilično mjesto jer mu se obitelj preselila u Haag. Prvo je radio kao trgovac nekretninama u Haagu, zatim u Londonu.

Većinu najpoznatijih djela naslikao je u zadnje dvije godine života

Prvi radovi su mu zapaženi po svojoj gruboj ljepoti i hrabrim bojama. Imao je problema s anksioznošću, a umjetnost mu je pomagala da se nosi s time. “Ja ne pokušavam naslikati ono što mi je pred očima, već se služim bojom da njome silovito izrazim sebe”, rekao je jednom prilikom.

Slikanjem se ozbiljno počeo baviti tek u kasnim dvadesetim godinama, a mnoga od njegovih najpoznatijih djela naslikao je u posljednje dvije godine svog života. Njegov rad obuhvaća autoportrete, pejzaže, mrtvu prirodu, a najčešći motivi su mu bili čempresi, polja pšenice i suncokreti.

Družio se s drugim poznatim umjetnicima svog vremena, a nakon jedne svađe s francuskim slikarom Paulom Gauguinom je posegnuo za nožem kako bi ga ubio, no završilo je tako da je došao sebi i za kaznu si je odrezao uho.

Van Gogh je bio hipersenzibilan i imao je sve više i više problema s mentalnim zdravljem. U svibnju 1889. godine odlazi u bolnicu za duševne bolesti i tamo bez prestanka crta i slika. Nakon 14 mjeseci u bolnici pronašli su ga s prostrijelnom ranom u trbuhu od koje je preminio dva dana kasnije. Ne zna se je li se ubio sam ili ga je upucao netko drugi, a revolver nikada nije pronađen.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [29.3.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap