[31.10.] Sjećanje na najgoru tramvajsku nesreću linije broj 13

Ana Kanazir
31. listopada 2022.
Vremeplov
A- A+

Jedna od najgorih tramvajskih nesreća dogodila se na današnji dan 1954. godine u Zagrebu na staroj mirogojskoj pruzi. Kobnog dana se u 8:30 sati prevrnuo tramvaj broj 21, linija 13 koji je vozio strmom trasom s Mirogoja prema Gupčevoj zvijezdi.

tramvaj

Mirogojski tramvaj | foto: Screenshot YouTube

Otkazala je tračnička kočnica, a vozač je potom pokušao kočiti ručnom kočnicom uz uporabu pijeska, ali za to je tada već bilo prekasno.

Tramvaj je počeo ubrzavati po nizbrdici i dosegao brzinu od 90 kilometara na sat, iskliznuo je iz tračnica i počeo se prevrtati. Udario je u tri stabla kestena koja je iščupao iz korijena, a zaustavio se kada je udario u čelični stup rasvjete. Poginulo je 19 putnika, a 37 ih je bilo teško ozlijeđeno.

Nesreća se dogodila kada je mnogo ljudi išlo s groblja pa je u tramvaju i bilo oko 60 putnika, a mnogi od njih i dan danas pamte ovaj nemili događaj.

Presudom je utvrđeno kako je vozač kriv za ovu tragičnu nesreću, a istragom je otkriveno i kako je isti tramvaj prije nesreće imao sudar na uglu između Degenove i Medveščaka, nakon čega je vozač samo nastavio vožnju.

Linija 21 je konačno i ukinuta 1967. godine, od kada do Mirogoja voze autobusi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap