[29.3.] Rođen otac hrvatskog stripa Andrija Maurović

Josip Mihaljević
29. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1901. godine u Boki kotorskoj rođen je Andrija Maurović. Nakon kratkog boravka u Krakovu, obitelj Maurović se seli u Dubrovnik gdje Andrija pohađa gimnaziju. U školi se nije istaknuo akademskim uspjehom, iako je zabilježen njegov talent za crtanje.

andrija maurović

Foto: Andrija Maurović | Youtube screenshot

Po savjetu hrvatskog književnika Ive Vojnovića, a na preporuku najpoznatijeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, Andrija 1923. godine upisuje Likovnu akademiju u Zagrebu. Već onda je počeo zarađivati izradom ilustracija za plakate, časopise i knjige. Na Akademiji se zadržao nešto duže od godinu dana zbog sukoba s upravom – tadašnja pravila su polaznicima zabranjivala takav rad.

Otac hrvatskog stripa

krunoslav kićo slabinac
[28.3.] Rođen osječki glazbenik Krunoslav Kićo Slabinac

Iako je bio među najboljim studentima, Andrija se pomirio s činjenicom da će napustiti studij i potpuno se posvećuje ilustratorskom radu, najviše u novinama i časopisima Jutarnji list, Novosti, Koprive, Ženski svijet, Oko i Kulisa.

Do 1937. godine Maurović je već imao reputaciju autoriteta u domaćim okvirima. Prvi naslov “Vjerenicu mača” izdao je 1935., samo dvije godine nakon što se strip probio isprva u američke, a potom i u europske novine.

U to vrijeme je vestern bio popularan žanr, a stripovima “Trojica u mraku” i “Sedma žrtva” dostiže status zvijezde.

Maurović je iza sebe ostavio golem opus, a među njegovim obožavateljima je teško pronaći naslove koje bi valjalo izdvojiti kao najbolje. Svakako treba napomenuti “Sablast zelene močvare” i “Gospodara zlatnih bregova” kao kultna izdanja.

andrija maurović

Foto: pomalo autobiografski lik iz Maurovićevih stripova – Stari Mačak | Screenshot youtube

Privatni život i slikarstvo

U svojim zlatnim godinama kada je najbolje zarađivao, Andrija je tvrdio kako bi svakog mjeseca mogao kupiti kuću. No radije je sve podijelio s prijateljima i potrošio na poroke. Tvrdio je kako je dnevno trošio četiri kutije cigareta, pio više litara vina i rakije.

Neumjerenost u porocima koštalo ga je i fizičkog i psihičkog zdravlja. Liječio se od alkoholizma, okrenuo se vegetarijanizmu, proglašavajući sve užitke smrtnom bolešću i sve ugode vražjim darovima.

Okrenuo se svojoj prvoj ljubavi – slikarstvu. Čvrsto uvjeren kako je strip drugorazredna umjetnost posvetio se isključivo slikanju, nadajući se kako baš u tome polju može dosegnuti neke nove vrhunce. Poznatog hrvatskog slikara Edu Murtića je nazivao “običnim špric-molerom”.

U slikarstvu se nije proslavio, a umro je kao usamljeni osobenjak 1981. godine u Zagrebu.

https://www.youtube.com/watch?v=knxjuqdqNGI

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [28.3.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap