[3.6.] Htio je da mu se sve knjige spale: 10 citata legendarnog Franza Kafke

Josip Mihaljević
3. lipnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Franz Kafka jedan je od napoznatijih i najznačajnijih pisaca prošloga stoljeća. Njegov književni opus može se tematski povezati u jednu cjelinu – njegova vizija zbilje i intenzitet kojom ju je iskazao čine ga autorom kojega se ne može utrpati u jedan posebni književni pravac.

franz kafka

Foto: Franz Kafka | Youtube screenshot

Kafka je rođen u Pragu u doba Austro-Ugarske monarhije. Potječe iz imućne židovske obitelji. Studirao je pravo i većinu života je radio kao činovnik. Ono malo radova što je izdao za svog života privuklo je oskudnu pozornost – ali isto se ne može reći za njegova posthumno izdana djela. Kafka je poznat po tome što nije dovršio niti jedan svoj roman, a sam je spalio gotovo 90% svega što je napisao. Na svu sreću, njegov prijatelj Max Brod oglušio se na Kafkin zahtjev da nakon njegove smrti spali sva djela, i to nepročitana.

Kafka je napustio svijet od posljedica tuberkuloze na današnji dan 1924. godine. Max Brod je u sljedećih deset godina dovršio njegove priče i posthumno ih objavio. Bio je plodan pisac kratkih priča i pripovjetki, a najpoznatije su mu Proces, Dvorac i Preobražaj.

Kafka je većinu svog života proveo u strahu. Bojao se da će ga ljudi smatrati fizički ili psihički odbojnim. Taj konflikt u njegovoj glavi rezultirat će nekim od najznačanijih književnih djela iz 20. stoljeća.

Top 10 citata Franza Kafke

“Veliki svijet što ga nosim u glavi. Ali kako osloboditi sebe i njih bez da rastrgam. I tisuću puta radije plačem u sebi. Radi toga sam tu, toliko mi je jasno.”

“Čovjek ne može živjeti bez stalnog vjerovanja u nešto neuništivo u njemu samom, ali mu i to nešto neuništivo i vjera u to mogu biti trajno skriveni.”

“Zatvoren u vlastita četiri zida, osjećam se kao imigrant zatvoren u stranoj zemlji… Svoju sam obitelj vidio kao čudne vanzemaljce sa stranim mi običajima, posvetama i vrlo apsurdnom komunikacijom… iako to nisam htio, prisilili su me da sudjelujem u njihovim bizarnim obredima… nisam se mogao oduprijeti.”

“Ispravno shvaćanje nečega i pogrešno shvaćanje tog istog ne isključuje se posve.”

“Svatko tko ima sposobnost vidjeti ljepotu nikada ne ostari.”

“Moj “strah” je stastavni dio mene, a vjerojatno i najbolji dio mene.”

“Sve dok imate hranu u ustima, vi ste riješili sva pitanja u ovom trenutku.”

“Patnja je pozitivni element u ovom svijetu, zapravo to je jedina veza između ovoga svijeta i optimizma.”

“Želim li se boriti protiv ovoga svijeta, moram ga napasti u njegovom presudnom obilježju, to će reći, u njegovoj trošnosti. Mogu li ja to učiniti u ovom životu, mogu li ja to stvarno, a ne samo s oružjem vjere i nade?”

“Nema ovdje nikoga, tko bi me razumio u totalitetu moga bića. Imati nekoga tko bi to mogao, ženu na primjer, značilo bi posvuda osjećati tlo pod nogama, imati Boga.”

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [2.6.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap