[28.4.] Stipe Drviš postao svjetski prvak boksa u poluteškoj kategoriji

Josip Mihaljević
28. travnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 2007. godine Pula je dobila novog boksačkog šampiona. Nakon nezaboravnog i vjerojatno najboljeg hrvatskog boksača u povijesti, Mate Parlova, pojavio se novi svjetski prvak. Stipe Drviš je proslavljeni hrvatski boksač koji se, baš kao i Parlov prije njega, borio u poluteškoj kategoriji. Na današnji dan 2007. godine postao je svjetski prvak.

stipe drvis

Foto: Stipe Drviš | Youtube screenshot

Boks je s vremenom postao jedan dosta kompliciran sport. Titulu koju je osvojio izdaje najstarija od četiri velike boksačke organizacije – WBA (World Boxing Association).

Kako bi netko uopće postao profesionalni boksač, mora prvo proći kroz amaterske borbe. Stipe je tu odradio sjajan posao, od ukupno 100 amaterskih boksačkih mečeva dobio je čak 90 puta. Bio je član boksačkog kluba u Puli i šest puta je osvajao naslov hrvatskog prvaka. Na olimpijskim igrama 1996. osvojio je peto mjesto, a 1997. godine srebrnu medalju na Mediteranskim igrama. Godinu dana kasnije, osvojio je svjetski boksački kup.

I sve to je osvojio kao amaterski boksač. Bio je jako brz za osobu svoje visine i imao je dosta dugačke ruke pa si je nadjenuo nadimak Spiderman.

Profesionalnu karijeru započeo je 1999. godine. U veljači 2003. osvojio je titulu prvaka Europe, koju je obranio tri puta. Najsvjetliji trenutak u njegovoj karijeri je zasigurno osvajanje titule prvaka svijeta protiv talijana Silvia Branca. To se dogodilo na današnji dan 2007. godine. Nakon toga se ozljedio i najavio odlazak u mirovinu. Ipak, borio se još jednom, izgubio je tu borbu na bodove i time je završio karijeru.

Stipe je veliki prijatelj još jednog poznatog hrvatskog borca – Mirka Filipovića. On mu je ujedno i boksački trener i putuje s njim na sve borbe.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [27.4.] na linku ovdje.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap