[28.3.] Rođen osječki glazbenik Krunoslav Kićo Slabinac

Josip Mihaljević
28. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

Rock, pop, tamburica, narodna glazba su glazbeni žanrovi u kojima se iskazao Krunoslav Kićo Slabinac. Njegova priča počinje na današnji dan u Osijeku, gdje je rođen 1944. godine. U svojoj bogatoj karijeri izdao je 25 albuma i 45 singlova EP-a.

krunoslav kićo slabinac

Foto: Krunoslav Kićo Slabinac | Youtube screenshot

Rođen Osječanin je u Osijeku završio osnovnu i srednju školu. U osnovnoj je svirao tamburu, a gitaru je naučio svirati u glazbenoj školi gdje je svirao klasičnu glazbu.  U glazbenu školu ga je upisala majka, iako se otac tomu protivio.

‘Zbog jedne divne crne žene’

Krajem 50-ih godina Kićo je počeo slušati Elvisa Presleya koji je žario i palio diljem SAD-a s buntovnim rock ‘n’ rollom. Klasičnu glazbu je nedugo nakon toga napustio te je početkom 60-ih godina u Osijeku osnovao rock bend “Tornado“, potom “Kon Tiki” i na kraju “Dinamite“. Dva su se puta natjecali na glazbenim festivalima u Zagrebu i Beogradu i odnijeli su dvije pobjede.

Nakon služenja vojnoga roka, Kićo se odselio u Zagreb gdje je počeo izvoditi pjesme Elvisa Presleya i Toma Jonesa. Nedugo nakon toga bio je zapažen te je dobio priliku da nastupi pred malo većom publikom.

Prva ploča “Plavuša” osigurala mu je velik uspjeh i nastup na Euroviziji s pjesmom “Tvoj dječak je tužan“. Osvojio je 14. mjesto.

Nakon nastupa na Euroviziji, Kićo se odselio u SAD gdje je, kako kaže, upoznao jednu divnu crnu ženu o kojoj je kasnije napisao jednu od svojih najpoznatijih pjesama.

Pri povratku iz SAD-a, Kićo je promijenio glazbeni stil – vratio se tamburici s kojom je u dobrim odnosima dan danas. U svojoj bogatoj karijeri surađivao je s velikim glazbenicima poput Zdenka Runjića, Drage Brtvića, Đorđe Novkovićem i Arsenom Dedićem.

Kićo je preminuo 2020. godine u studenom.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [27.3.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap