[27.2.] Rođena jedna od najpopularnijih glumica prošlog stoljeća Elizabeth Taylor

Josip Mihaljević
27. veljače 2018.
Vremeplov
A- A+

Dvostruka dobitnica Oscara Elizabeth Rosemond Taylor rođena je na današnji dan 1932. godine u Londonu. Jedna je od posljednjih, ali i najvećih glumica zlatnog doba Hollywooda. Liz Taylor najpoznatija je po ulozi Kleopatre u raskošnom istoimenom filmu Josepha K. Mankiewicza. Prvu glumačku ulogu dobila je s deset godina, a status dječje glumačke zvijezde dobila je nakon filma “Lassie se vraća kući” iz 1946. Talentirana, profinjena, na momente skandalozna – prozvana je kraljicom glamura i bila je jedna od istinskih diva prošloga stoljeća.

Foto: Elizabeth Taylor u filmu “Div” iz 1956., flickr

Rodila se 1932. godine u Londonu. Otac joj je bio trgovac umjetninama, a majka glumica. Na ljeto 1939. godine seli se s obitelji u Los Angeles kako bi započela filmsku karijeru. Obitelj joj je bila imućna i vrlo brzo su joj dogovorili prvu ulogu. Tada su joj rekli kako ne zna pjevati ni glumiti, no nakon uloge u Lassie se vraća kući njena karijera postaje uzlazna. Uloga u filmu “National Velvet” proslavio ju je u punom smislu riječi.

Šest nominacija za Oscara u 20 godina

Nakon niza tinejđerskih uloga koji su učvrstili njenu poziciju u zvjezdanoj konstelaciji Hollywooda, započinje s ozbiljnijim ulogama. Prva takva bila je u filmu “Conspirator” iz 1949. godine, a uslijedili su filmovi “Otac moje nevjeste”, “Mjesto pod suncem” i drugi. Udala se za Conrada N. Hiltona mlađeg, nasljednika lanca hotela Hilton, no brak je trajao manje od godinu dana.

Glumačka karijeru nastavila je ulogama u seriji romantičnih filmova, 1955. uz Jamesa Deana nastupa u filmu “Div”, a 1957. u filmu “Raintree County” kojim je zaradila prvu nominaciju za Oscara.

Nakon niza kratkotrajnih brakova kojih je ukupno bilo osam, zdravstveno stanje joj se pogoršava, no nastavlja s glumom. Jednu od najpoznatijih uloga odigrala je u filmu “Mačka na vrućem limenom krovu” za koju je također dobila nominaciju za Oscara.

Oskara je, nakon ukupno četiri neuspješne nominacije osvojila ulogom u filmu “Butterfield 8”, a drugog Oscara dobila je za ulogu u filmu “Tko se boji Virginije Wolf?”.

Pred kraj života radila je puno na humanitarnim akcijama, bila je suosnivačica i predsjednica Američke fundacije za istraživanje AIDS-a. Preminula je 2011. godine nakon dugotrajne bolesti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap