[27.10.] Sjećanje na trogirskog slavuja i strastvenog navijača Hajduka – Vinka Cocu

Josip Mihaljević
26. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan preminuo je jedan od najvećih navijača Hajduka, poznati hrvatski tenor Vinko Coce. Njegova pjesma “Kada umren umotan u bilo” svojevrsna je posljednja želja, iako mu nije bila ispunjena.

vinko coce

Foto: Vinko Coce na velikom koncertu na Poljudu | YouTube screenshot

Vinko Coce, jedan od najboljih hrvatskih tenora preminuo je na današnji dan 2013. godine.

Mediteranska kultura je od najranijih dana igrala utjecaj na njegov glazbeni izričaj, a nadarenost za pjevanje je zamijećena još u osnovnoj školi.

Nakon završene Obrtne škole zaposlio se u trogirskom brodogradilištu, a ubrzo počinje suradnju s klapom Trogir. Razvija svoj vokalni talent, a sa samostalnom karijerom započinje 1991. godine. Tijekom Domovinskog rata nastupa diljem zemlje na humaanitarnim koncertima i na proturatnim prosvjedima.

Svoj prvi album “Mirno spavaj, ružo moja” snimio je tek 1993. godine, a iste godine je osvojio Grand Prix na Splitskom festivalu zabavne glazbe.

Coce je bio veliki navijač Hajduka, a njima je posvetio nekoliko pjesama: “Oluja sa sjevera”, “Volim te, Hajduče”, “Ako te ko pita”, “Bandire od svila” i “Kad umren umotan u bilo”.

Zbog pretilosti je imao mnogo zdravstvenih problema s krvnim tlakom, srcem i dijabetesom. Vrhunac karijere doživio je 2009. godine na prepunom Poljudu, a koncert se zvao “Vinko Coce i prijatelji”.

U proteklih nekoliko mjeseci života, koje je proveo u bolnici, posjećivali su ga mnogi prijatelji s estrade, poput Dražena Zečića i Mladena Grdovića.

Tisuće ljudi mu je došlo na sprovod, Torcida je palila baklje, a Klapa Cambi je otpjevala njegovu “Mirno spavaj ružo moja”.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [26.10.] na ovom linku.

 

Copy link
Powered by Social Snap