[26.8.] Rođena Majka Tereza – redovnica koju vole čak i ateisti

Jasmina Grgurić
26. kolovoza 2018.
Vremeplov
A- A+

Autentičnost. Riječ je to koja najbolje opisuje život najpoznatije redovnice i svetice – Majke Tereze. Ona se zrcalila u njezinom svakom idućem koraku i danu dosljedna i ustrajna življenja kršćanskog nauka kojeg je istinski primjenjivala neprestano; hraneći gladne, liječeći bolesnike, donoseći im ne samo materijalnu pomoć, nego utjehu i svjetlo, mir i toleranciju…

Majka Tereza Foto: Snimak zaslona/Youtube

Terezin misionarski rad pratile su i snažne poruke čija se jednostavnost i istovremena težina trajno urezala u srcima milijuna vjernika, ali i ateista koji je često izdvajaju kao primjer i sliku onoga što bi Crkva i vjernici trebali predstavljati u praktičnom životu. Poruka je to neprestanog služenja i davanja za malene i slabije od nas.

Siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima Majka Tereza služila je 45 godina. Redovnica albanskog podrijetla i indijskog državljanstva rođena je u Skoplju 26. kolovoza 1910. godine, a umrla je 5. rujna 1997. u Kalkuti gdje je 1950. godine osnovala poznatu redovničku zajednicu “Misionarke ljubavi”. Malena zajednica s vremenom se širila i brojala 5.000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta.

Kao humanitarka i pomoćnica siromašnih i bolesnih priznata je 1970.godine, a devet godina kasnije dobila je i Nobelovu nagradu za mir. Za svoj požrtvovni rad primila je brojna druga priznanja. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Tereziju blaženom 19. listopada 2003. godine, a 4. rujna 2016. papa Franjo ju je u Vatikanu proglasio svetom. Taj je događaj dan uoči 19. godišnjice njezine smrti na Trgu svetog Petra u Rimu okupio oko sto tisuća vjernika.

Misionarke ljubavi i dalje pomažu gladnima i potrebitima diljem svijeta, a djeluju i u Hrvatskoj. Majka Tereza posjetila je Hrvatsku u nekoliko navrata, a 1990. godine Grad Zagreb proglasio ju je počasnom građankom.

O njezinu životu mogli bi se ispisati romani, stoga ćemo povodom dana njezina rođenja izdvojiti nekoliko zanimljivosti.

Redovničku haljinu zamijenila sarijem

Puno ime Majke Tereze je Agnes Gonxha Bojaxhiu, pri čemu srednje ime “Gonxha” potječe od albanske riječi “gonxhe” koja znači pupoljak. Iako je rođena 26. kolovoza, datumom svog rođenja uvijek je smatrala 27. kolovoz jer je na taj dan bila krštena. Sa 18 godina odlučila je posvetiti život služenju Bogu i ušla je u irski katolički red specijaliziran za misije u Bengalu u Indiji. Do kraja života više nije vidjela majku i sestru.

U Indiju je stigla 1929. godine, a svečane redovničke zavjete položila je nekoliko godina kasnije, radeći kao nastavnica u školi samostana Loreto u Kalkuti. Voljela je raditi u školi i sve više je razmišljala kako pomoći siromašnima u Kalkuti.

Redovničku haljinu zamijenila je jednostavnim bijelim pamučnim sarijem ukrašenim plavim obrubom.  U svoj dnevnik zapisala je da joj je prva godina bila ispunjena teškoćama. Nije imala prihoda, prosila je za hranu i potrepštine. Prvih nekoliko mjeseci, suočila se sa samoćom i napasti da se vrati u udobnost samostana.

Majka Terezija otvorila je prvi Dom za umiruće 1952. godine u prostoru dobivenom od grada Kalkute, a domovi su se kasnije otvarali u brojnim državama na nekoliko kontinenata. Njezin humanitarni rad ponekad se suočavao s kritikama. One su se odnosile na kvalitetu njege, jer su korištene zastarjele metode liječenja poput hladne kupke i  potkožne igle te nije pružena sva potrebna medicinska pomoć, jer nije bilo dovoljno liječnika.  Ponekad se bolesnici sa zaraznim i prenosivim bolestima nisu odvajali u karantene, jer redovnice koje su brinule za njih, nisu bile svjesne da je to potrebno jer nisu bile dovoljno medicinski obrazovane.

Neke od najpoznatijih izreka Majke Tereze:

“Ako ne možeš nahraniti stotinu ljudi, nahrani samo jednog čovjeka.”

“Oni koji osuđuju ljude, nemaju ih vremena voljeti.”

“Nismo svi stvoreni da radimo velike stvari. Ali zato možemo raditi male stvari s puno ljubavi.”

“Usamljenost i osjećaj da nisi voljen najveće je siromaštvo”

“Nije važno koliko radiš, već je važno koliko ljubavi unosiš u ono što radiš.”

“Dočekujte jedni druge s osmijehom, jer je osmijeh početak ljubavi.”

“Što možete napraviti kako bi promicali mir u svijetu? Idi kući i voli svoju obitelj”

“Nađi vremena za igru, to je tajna vječne mladosti”

“Svatko tko ti se približi neka ode od tebe bolji i sretniji.”

“Više je gladi u svijetu za ljubavlju i poštovanjem, nego za kruhom.”

______________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [25.8.] na ovom linku.

[26.8.] Rođena Majka Tereza – redovnica koju vole čak i ateisti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap