[23.7.] Rođen hrvatski nobelovac koji je znanstvene radove počeo pisati kao petnaestogodišnjak

Josip Mihaljević
23. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1906. godine rođen je hrvatski kemičar i dobitnik Nobelove nagrade Vladimir Prelog.

vladimir prelog

Foto: Vladimir Prelog | Youtube screenshot

Osnovnu školu pohađao je u rodnom Sarajevu, a u Hrvatsku se doslio kao devetogodišnjak. Nakon nekoliko godina u Zagrebu, treći razred gimnazije upisuje u Osijeku. Zahvaljujući profesoru Ivanu Kuriji počinje se intenzivno zanimati za kemiju. Već kao petnaestogodišnjak napisao je svoj prvi znanstveni rad koji je objavljen u njemačkom časopisu Chemiker-Zeitung.

Nakon mature, odlazi u Prag na studij kemije. Diplomirao je 1928., a doktorirao već iduće godine. Nakon kratkog rada u privatnom laboratoriju, na poziv Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prihvaća poziciju docenta 1935. godine. Bavio se naprednom organskom sintezom, a na Sveučilištu tada još nisu postojali dobri uvjeti za takvu vrstu istraživanja.

Prelog se obratio farmaceutskoj tvrtci Kaštel (današnja Pliva) i ubrzo su počeli plodonosnu suradnju.  Sredstvima Kaštela na Fakultetu je bio uređen Zavod za organsku kemiju, a u tvornici izgrađen istraživački laboratorij, koji se poslije razvio u Plivin istraživački institut.

Na poziv drugog hrvatskog nobelovca, također kemičara Lavoslava Ružičke, Prelog u jeku političke krize i Drugog svjetskog rata seli u Zürich. Nakon što se Ružička umirovio, Prelog ga je naslijedio na mjestu predstojništva Laboratorija za organsku kemiju (1957.-1965.).

Bio je mentor mnogim hrvatskim kemičarima, a njegovi učenici su ostvarili zapažene uspjehe u farmaceutskoj industriji.

Svoj znanstveni rad okrunio je 1975. godine kada je osvojio Nobelovu nagradu za kemiju. U mirovini je nastavio sa znanstvenim radom i suradnjom s Plivom, a često je znao isticati koliko korisno može biti kada gospodarstvo i znanost udruže snage.

Među prvima je potpisao apel za mir u Hrvatskoj nakon što je izbio rat u Hrvatskoj 1991. godine.

Preminuo je u Zürichu 7. siječnja 1998. godine.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [22.7.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap