[24.2.] Čudo na ledu: Hladni rat na zimskim olimpijskim igrama

Josip Mihaljević
24. veljače 2018.
Vremeplov
A- A+

“Čudo na ledu”, odnosno susret između SAD-a i SSSR-a na zimskim olimpijskim igrama 1980. godine  u Lake Placidu danas je treći najgledaniji događaj na američkim TV postajama. Hokej na ledu bio je važan hladnoratovski sport gdje su Rusi redovito pokazivali svoju dominaciju. Osvojili su pet zlatnih medalja na posljednjih šest Olimpijskih igara, a bili su favoriti i u Lake Placidu. S druge strane, dočekala ih je amaterska, zapravo sveučilišna, ekipa SAD-a koja je po prosjeku bila najmlađa na turniru. Teško je opisati zašto je ovaj događaj na velika vrata ušao u povijest, no brojne sportske publikacije ga svrstavaju u najveće sportske trenutke 20. stoljeća.

Foto: Amerikanci protiv Rusa, 1980. godine

Hokej na ledu je, uz nogomet, najpopularniji sport u Rusiji. Sportski okršaji između SAD-a i SSSR-a su tijekom hladnog rata poprimali neke nadsportske dimenzije. Ruska hokejaška ekipa s OI 1980. je po mišljenju mnogih stručnjaka najbolja ekipa u povijesti tog sporta. Na prijašnja četiri olimpijska natjecanja, Sovjeti su imali rezultat od impresivnih 27 pobjeda, jednog poraza i jednog neriješenog rezultata, a gol razlika bila je 175 zabijenih golova i samo 44 primljena.

“Najcrnji dan ruskog sporta”

Budući da su postojale sumnje hoće li SSSR uopće nastupiti na Olimpijskim igrama u SAD-u, zbog izglednoj osvajanja velikog broja medalja ipak su sudjelovali. U propagandnom smislu osvajanje medalja na američkom ledu bio bi pun pogodak, a hokejaška ekipa im je bila toliko dobra da su bili u stanju posramiti svakog protivnika. U pripremnoj, prijateljskoj, utakmici  koju su odigrali s SAD-om to su i učinili – pobjedili su ih s velikim rezultatom od 10-3.

Obje ekipe su u prvom dijelu turnira prošle neporaženo i susreli su se u polufinalu na današnji dan. U Moskvi su već bila pripremljena unaprijeđenja, a neki izvori tvrde kako je Brežnjev (koji je bio veliki obožavatelj hokeja na ledu) unaprijed dao iskovati Lenjinove ordene za čitavu hokejašku reprezentaciju.

Ipak, rezultat je na kraju treće trećine bio je 4:3 za Amerikance koji su pružili vrlo dobru utakmicu. Glavni igrač ekipe SAD-a i tadašnji kapetan momčadi Mike Eruzione, nedugo je nakon toga, u ranim dvadesetim godinama, objesio klizaljke o klin vjerujući kako nikad više u životu neće postići ovakav uspjeh.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap